Οικονομία

Προς ανατροπή στις εκτιμήσεις για τα έσοδα του ΕΦΚΑ

Προς ανατροπή στις εκτιμήσεις για τα έσοδα του ΕΦΚΑ
Πραγματικό πλεόνασμα στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου που φτάνει στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να καταγράψει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Το νέο υπερ – ταμείο κύριας ασφάλισης κατάφερε στο α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς να εγγράψει πλεόνασμα ύψους 129 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του Ιουλίου φαίνεται ως τώρα ότι κινήθηκαν εξίσου θετικά, αν όχι καλύτερα από εκείνα του Ιουνίου. Η θετική συνεισφορά των μη μισθωτών στα έσοδα φαίνεται ότι συνεχίζεται, αλλά βελτιώνεται η εικόνα και από τις εισπράξεις από το Δημόσιο. Ενώ κάθε μήνα πρέπει το Δημόσιο να καταβάλλει 86 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο καταβλήθηκαν 103 εκατ. ευρώ, δηλαδή 17 εκατ. ευρώ περισσότερα.

Επίσης, θετική είναι έως τώρα και η πορεία των εσόδων από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ έχουν αυξηθεί κατά 16% τον Ιούλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι προκύπτει από την αύξηση της απασχόλησης που συντελείται ελέω τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τον Ιούνιο, τα στοιχεία δείχνουν ότι εισπράχθηκαν 173,2 εκατ. ευρώ από μη μισθωτούς ασφαλισμένους, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 72% του συνόλου. Συνολικά, στο πρώτο μισό της τρέχουσας χρονιάς, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι έχουν συνεισφέρει στο σύστημα με το ποσό των 918 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση που είχε γίνει στην αρχή του έτους ήταν ότι για το σύνολο του 2017 οι μη μισθωτοί μπορούν να καταβάλλουν 1,77 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το όριο που έχει τεθεί είναι τα 148 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας έχουν διαπιστώσει ότι από τον αρχικό στόχο, τα έσοδα από τους μη μισθωτούς είναι ήδη κατά 30 εκατ. ευρώ περισσότερα.

Εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ, το πραγματικό πλεόνασμα του Ταμείου πρόκειται να διατηρηθεί και κατά τους επόμενους μήνες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ανατραπεί εντελώς η αρχική πρόβλεψη που ήθελε το νεοσύστατο ταμείο να καταγράφει έλλειμμα κοντά στο 1 δισ. ευρώ κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας του.