Οικονομία

Πού βελτιώνονται οι μισθοί, με αργούς ρυθμούς

Πού βελτιώνονται οι μισθοί, με αργούς ρυθμούς
Ανακάμπτουν οι αμοιβές της εξαρτημένης εργασίας, αν και με αργό ρυθμό, βγαίνοντας από το «τούνελ» των πολύχρονων μειώσεων λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας και τα οποία προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ανάκαμψη σε επτά από τους δέκα κλάδους δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euro2day.gr θετικό πρόσημο πια, καταγράφουν οι αμοιβές τόσο στον κλάδο των κατασκευών, όσο και σε εκείνους της μεταποίησης αλλά και των υπηρεσιών καταλυμάτων και εστίασης.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας προκύπτει ότι στον κλάδο των κατασκευών το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφηκε αύξηση των αμοιβών κατά 5,4% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σημειώνεται ότι στις κατασκευές διαπιστώθηκε δραματική συρρίκνωση αμοιβών κατά 27,1% το α’ τρίμηνο του 2012 και κατά 17,1% ένα χρόνο αργότερα.

Ανάλογη πορεία ακολούθησαν οι αμοιβές και στον τομέα της μεταποίησης. Από μείωση κατά 12,7% το α’ τρίμηνο του 2012 και 18% το 2013, καταγράφηκε αύξηση 3,7% το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης διαπιστώθηκε ότι το 2016 οι αμοιβές μειώθηκαν κατά 5,9% ενώ αυξήθηκαν κατά 10,9% το α’ τρίμηνο του 2017, ενδεικτικό ίσως και της συνεχούς αύξησης των αφίξεων στον τουρισμό.