Οικονομία

Στο ΚΥΣΚΟΙΠ το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Στο ΚΥΣΚΟΙΠ το νομοσχέδιο για τα εργασιακά
Την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) πρόκειται να λάβει σήμερα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας προκειμένου εντός της επόμενης εβδομάδας να κατατεθεί στη Βουλή.

Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει τόσο παρεμβάσεις στο πεδίο της αγοράς εργασίας, όσο και σε εκείνο του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και στο πλαίσιο που διέπει τον τομέα της αναπηρίας.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλες εκείνες τις διατάξεις που θα αποτρέπουν εφεξής τους εργοδότες να μην ασφαλίζουν τους εργαζόμενούς τους ή να τους αφήνουν απλήρωτους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα θα ενσωματωθεί διάταξη η οποία θα απαγορεύει στους επιχειρηματίες να έχουν πρόσβαση σε «δημόσιο χρήμα» εάν εντοπίζονται να παραβαίνουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία.

Επίσης, θα υπάρχει διάταξη που θα διορθώνει την «αδικία» που υφίστανται επί σειρά ετών οι μηχανικοί και οι δικηγόροι. Έτσι, στο εξής θα αποσυνδεθεί η ασφάλιση από την ιδιότητα στα συγκεκριμένα επαγγέλματα. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος μηχανικός ή δικηγόρος δεν έχει εισόδημα από το επάγγελμα που ασκεί, τότε δεν θα του επιβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές για την ίδια χρονική περίοδο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν και διατάξεις που αφορούν στο σκέλος της αναπηρίας. Ειδικότερα σε ξεχωριστό άρθρο θα ρυθμίζεται ότι εφεξής όσοι πάσχουν από κάποιας μορφής ψυχική διαταραχή δεν θα υπόκεινται σε μείωση της παροχής που λαμβάνουν, εάν διαπιστώνεται ότι εργάζονται για να επανενταχθούν φυσιολογικάστο κοινωνικό σύνολο.