Οικονομία

Στο μισό η συμμετοχή του ασφαλισμένου για τα γενόσημα φάρμακα

Γενόσημα φάρμακα Γενόσημα φάρμακα
Στο μισό η συμμετοχή του ασφαλισμένου για τα γενόσημα φάρμακα Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Τρόικα για την πορεία των οικονομικών της υγείας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας Α.Γεωργιάδη. Στη συνάντηση με την Τροικα μονοπώλησε το θέμα με τις τιμές των γενόσημων, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν αρκετά το επόμενο διάστημα, ενώ θα δίνονται κίνητρα σε ασθενείς και γιατρούς για να επιλέγουν γενόσημα φάρμακα.

Η τιμή των γενόσημων αναμένεται να μειωθεί περίπου 32,5% από τη σημερινή τιμή το επόμενο διάστημα, με στόχο να γίνουν «ελκυστικά» για τους ασθενείς και τελικά η συνολική τους χρήση να φτάσει στο 60%. Παράλληλα, θα δοθεί οικονομικό κίνητρο και οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν τη μισή συμμετοχή (12,5% αντί για 25%), στην περίπτωση που επιλέξουν κάποιο από τα γενόσημα φάρμακα. Η διοίκηση του υπουργείου Υγείας δεν έχει καταλήξει ακόμη στα κίνητρα των γιατρών.

Οσαν αφορά τη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, το τελευταίο τρίμηνο και λόγω των 41.000 νέων θέσεων εργασίας στον τουρισμό, η τρύπα μειώθηκε περίπου 1.157 εκ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, το μέτρο των 25 ευρώ για τη νοσηλεία σε νοσοκομείο (εισαγωγή), ίσως να μην εφαρμοστεί, εφόσον ο στόχος προς τους δανειστές μας έχει επιτευχθεί. «Αν το διατηρήσουμε από 1 Ιανουαρίου, όπως προβλέπεται, τα χρήματα θα φροντίσουμε να πηγαίνουν προς τους ανασφάλιστους», λέει ο ίδιος.