Οικονομία

Νομοσχέδιο: Οι... παγίδες που κρύβουν οι ευνοϊκές διατάξεις

Νομοσχέδιο: Οι... παγίδες που κρύβουν οι ευνοϊκές διατάξεις
Μπορεί οι διατάξεις του να κρίθηκαν «ευνοϊκές», αλλά κάποιες από αυτές κρύβουν ενδεχόμενες… παγίδες.

Ο λόγος για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και για το ασφαλιστικό που την Τρίτη το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή. Όπως παρατηρούν δικηγόροι - εργατολόγοι είναι πιθανό να προκύψουν προβλήματα τόσο στο σκέλος της οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζομένων όσο και στα ζητήματα που επιβάλλονται ποινές στους εργοδότες, όπως είναι ο αποκλεισμός τους από κρατική χρηματοδότηση.

Πιο αναλυτικά, οι ενστάσεις που διατυπώνονται είναι οι ακόλουθες:

*Αποκλεισμός του εργοδότη από τις δημόσιες συμβάσεις λόγω σοβαρών παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας: Είναι άγνωστο τι μπορεί να συμβεί εάν ο εργοδότης προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια και δικαιωθεί σε βάρος της ποινής αποκλεισμού που του επιβλήθηκε. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορεί να υποστηρίξειότι άδικα έχασε το δικαίωμα συμμετοχής πχ σε κονδύλια του ΕΣΠΑ.

*Υποχρέωση υπογραφής του εργαζόμενου για περιπτώσεις οικειοθελούς αποχώρησης: Το πρόβλημα ανακύπτει από την στιγμή που ο εργαζόμενος θα αρνηθεί να συνυπογράψει με τον εργοδότη του, την οικειοθελή αποχώρησή του από την επιχείρηση. Στο ενδεχόμενο αυτό, ο νομοθέτης προβλέπει ότι ο εργοδότης αποστέλλειεξώδικο και όλα τα έγγραφα συνυποβάλλονται στο σύστημα Εργάνη. Είναι προφανές ότι σε μία τέτοια περίπτωση, το μέτρο αυξάνει τη γραφειοκρατία.

*Επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης αγωγών που αφορούν εργατικές διαφορές: Τα προβλήματα δυσλειτουργίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι εκείνα που κάνουν προβληματική την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης. Εκτιμάται ότι τα χρονοδιαγράμματα θα αποτελέσουν «κενό γράμμα» και δεν θα τηρηθούν για πρακτικούς καθαρά λόγους. Άρα η συντόμευση στις προθεσμίες εκδίκασης θα μείνει «στα χαρτιά».

*Επιδότηση ανεργίας λόγω απόλυσης: Στην περίπτωση που θεωρείται ότι ο εργοδότης έχει προβεί σε βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του μισθωτού, η διάταξη ορίζει ότι στο εξής ο εργαζόμενος αποκτά δικαίωμα λήψης του επιδόματος ανεργίας καταθέτοντας στον ΟΑΕΔ το σχετικά εξώδικο. Μετά από έξι μήνες θα μπορεί να προσκομίσει και την αγωγή κατά του εργοδότη. Μέχρι να η υπόθεση να εκδικαστεί τελεσίδικα ο εργαζόμενος δικαιούται επιδόματος ανεργίας. Άγνωστο όμως είναι τι θα συμβεί εάν απορριφθεί η αγωγή του εργαζόμενου. Η νέα ρύθμιση προβλέπει την επιστροφή του όποιου ποσού του καταβλήθηκε, κάτι που όμως ίσως ναείναι εξαιρετικά δύσκολο, αν ο δικαιούχος παραμένει άνεργος…

*Υπερωρίες: Η υποχρέωση προκαταβολικής αναγγελίας στο σύστημα Εργάνη εκτιμάται ότι δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη λόγω δυσλειτουργίας του συστήματος. Θεωρείται ότι το σύστημα πολύ δύσκολα θα αποκτήσει αυτή την ικανότητα ώστε να γίνει εφικτή η άμεση αναγγελία των υπερωριών. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ταλαιπωρούνται υγιείς επιχειρήσεις που θα θέλουν να δηλώσουν τις υπερωρίες των εργαζομένων τους, αλλά δεν θα μπορούν να το πράξουν με ταχύτητα.