Οικονομία

Προαπαιτούμενα και γερμανικές εκλογές «φρενάρουν» την τρίτη αξιολόγηση

Προαπαιτούμενα και γερμανικές εκλογές «φρενάρουν» την τρίτη αξιολόγηση
Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, που σχετίζονται με την αδυναμία υλοποίησης δεκάδων προαπαιτούμενων δράσεων που έχουν συμφωνηθεί αλλά και με τη στάση αναμονής την οποία έχουν αποφασίσει να τηρήσουν οι «θεσμοί» μέχρι τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, προχωρούν οι προετοιμασίες κυβέρνησης και δανειστών για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου ΙΙΙ.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά τη σύντομη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής, το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Όμως η εκπλήρωση της προσδοκίας αυτής δεν θεωρείται εφικτή, δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων πολιτικά αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση για τις απεργίες και τα κοινωνικά επιδόματα αλλά και των διαθέσεων των δανειστών για αυστηρή αντιμετώπιση της χώρας μας και σ’ αυτή τη διαδικασία.

Η προετοιμασία της τρίτης αξιολόγησης ξεκινά ουσιαστικά σήμερα σε επίπεδο EuroWorking Group, όπου αναμένεται να διενεργηθεί μια πρώτη καταγραφή της προόδου που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων που απομένουν έως τον Αύγουστο του 2018, οπότε και ολοκληρώνεται η περίοδος ισχύος του τρίτου ελληνικού Μνημονίου. Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο EWG με ... προβληματικό απολογισμό, καθώς δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων έπεσε σε «νάρκη» και το οικονομικό επιτελείο δυσκολεύεται να εξοικονομήσει 500 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες των υπουργείων, ώστε να πληρωθούν κοινωνικά επιδόματα (τέκνων κ.ά.) από την 1η-1-2018. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, λείπουν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά δεν ενέταξε στο πρόσφατα ανακοινωθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας την ... "προαπαιτούμενη δράση" που αφορά στην αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για τις απεργίες, εξέλιξη που σχολιάστηκε δυσμενώς από την πλευρά των δανειστών, ενώ ορισμένες άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου ευνοϊκές για τους εργαζόμενους ενόχλησαν περαιτέρω τους δανειστές, οι οποίοι θεώρησαν ότι εμποδίζουν την εφαρμογή των ήδη ισχυουσών "μεταρρυθμίσεων" στην αγορά εργασίας!

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τρίτης αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα έχουν, εξάλλου, αύριο συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί ενώ από την επόμενη Δευτέρα, αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, τα οποία θα ξεκινήσουν σταδιακά τους ελέγχους στην πορεία υλοποίησης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, στα οικονομικά στοιχεία για το ΑΕΠ και στη διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των λοιπών δράσεων που προβλέπονται από το Μνημόνιο.
 
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, έως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση των 95 από τις 113 εκκρεμείς προαπαιτούμενες δράσεις του Μνημονίου ΙΙΙ. Στις σημαντικότερες από τις 95 αυτές δράσεις περιλαμβάνονται:

 -Η σύνταξη κειμένου με τις απαιτούμενες ενέργειες για τη συγχώνευση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με τον μηχανισμό είσπραξης της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του 2017.
-Ο επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 με βάση τα νέα δεδομένα του νόμου 4387/2016.
-Η ολοκλήρωση μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών προνομίων και επιδομάτων.
-Η προσαρμογή των τιμολογίων ΥΚΩ κατόπιν πρότασης της ΡΑΕ ώστε το έλλειμμα της ΔΕΗ να καλυφθεί όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2022.
-Η εκτέλεση της πρώτης άσκησης αξιολόγησης στο Δημόσιο.
-Η ευθυγράμμιση των επιδομάτων για τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
-Η αναθεώρηση της νομοθεσίας για το επίδομα στέγασης.
-Η εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας μέσα στον Σεπτέμβριο.
-Ο εξορθολογισμός των εκπαιδευτικών επιδομάτων μέσα στον Οκτώβριο
-Η νομοθέτηση διάταξης που θα προβλέπει ότι για να προκηρυχθεί απεργία θα απαιτείται η ψήφισή της από το 50% τουλάχιστον των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων.
-Η μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο.
-Η μεταρρύθμιση των αναπηρικών επιδομάτων και η θέσπιση νέας νομοθεσίας για τον καθορισμό των προϋποθέσεων απόδοσης των αναπηρικών επιδομάτων.
-Η μεταρρύθμιση των μεταφορικών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο με εφαρμογή από το 2018 σε συνέχεια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.