Οικονομία

Αρνητικό πρόσημο στις ροές απασχόλησης τον Αύγουστο

Αρνητικό πρόσημο στις ροές απασχόλησης τον Αύγουστο
Αρνητικό πρόσημο κατέγραψε το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων το σύστημα Εργάνη, κατά το μήνα Αύγουστο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του dikaiologitika.gr από την επεξεργασία των ροών απασχόλησης, προκύπτει ότι οι προσλήψεις ήταν κατά περίπου 10.000 λιγότερες από τις απολύσεις. Η πορεία των ροών απασχόλησης όμως δεν δείχνει να προβληματίζει το υπουργείο Εργασίας αφού πέρσι τον Αύγουστο είχε πάλι καταγραφεί αρνητικό ισοζύγιο κατά 16.128 θέσεις απασχόλησης.

Άλλωστε ο συγκεκριμένος μήνας παραδοσιακά έχει διαπιστωθεί ότι οι απολύσεις υπερβαίνουν τις προσλήψεις. Ο λόγος είναι ότι έχουν προηγηθεί μήνες, κατά τους οποίους οι προσλήψεις λόγω εποχικής απασχόλησης κάνουν θραύση (πχ Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος), συνεπώς είναι λογικό η διαδικασία αυτή να μην συνεχίζεται στην κορύφωση της θερινής τουριστικής περιόδου.

Πάντως, το αρνητικό πρόσημο του Αυγούστου είναι το πρώτο που καταγράφεται μετά από έξι σερί μήνες που το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν θετικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Ιανουάριο της τρέχουσας χρονιάς είχε επίσης αρνητικό πρόσημο το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων του συστήματος Εργάνη. Το αποτέλεσμα του Αυγούστου δεν φαίνεται να προβληματίζει τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, που συνεχίζουν να διαπιστώνουν ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται και η απασχόληση ενισχύεται.

Μένει τώρα να φανεί ποια θα είναι η τάση που θα καταγράψει το σύστημα Εργάνη κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, εκεί δηλαδή που ολοκληρώνεται η θερινή τουριστική περίοδος, άρα και η αυξημένη εποχική απασχόληση…