Οικονομία

ΑΔΕΔΥ: Σκοπιμότητα κρύβει η μη έκδοση συντάξεων

ΑΔΕΔΥ: Σκοπιμότητα κρύβει η μη έκδοση συντάξεων
Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, έχουν ξεφύγει από τα όρια της αμέλειας και της αδιαφορίας και αγγίζουν τα όρια της σκοπιμότητας. 

Η τοποθέτηση αυτή ανήκει στην ΑΔΕΔΥ, η οποία διαπιστώνει ότι «η μη έκδοση αποφάσεων συνταξιοδότησης επιφέρει μεταξύ άλλων πλασματική μείωση των δαπανών του Κράτους και εξίσου δημιουργία εξίσου πλασματικών πλεονασμάτων».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «μαρτυρικούς μήνες» όταν δεν βγαίνει η σύνταξη και την ίδια στιγμή η συνταξιούχοι πρέπει να ανταποκριθούν στις «καθημερινές τους ανάγκες (φαγητό, φάρμακα, διαμονή κτλ), αλλά και να πληρώσουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς (φως, νερό, τηλέφωνο) και βεβαίως τα χαράτσια του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και ότι άλλο αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, χωρίς να έχουν καμία πηγή εσόδων». Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους και για «ανέξοδες υποσχέσεις». Αναφέρει δε ότι μετά την ψήφιση του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό, στις 13 Μαϊου 2016, έχουν κατατεθεί από δημοσίους υπαλλήλους «χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης, καμία από αυτές δεν έχει διεκπεραιωθεί». Ειδικά όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά «δεν έχουν χρεωθεί καν σε αρμόδιο εισηγητή και παραμένουν στο πρωτόκολλο του Γενικού Λογιστηρίου τους Κράτους». Μάλιστα, η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για εμπαιγμό προς τους εργαζόμενους που έχουν διαδοχική ασφάλιση, επειδή «δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η αναγκαία αλληλογραφία με τους ασφαλιστικούς φορείς».

Άρα, κατά την Ομοσπονδία η πραγματικότητα «έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις διατάξεις του ν.4151/2013 που προβλέπουν ότι η σύνταξη χορηγείται έξι μήνες μετά την πρωτοκόλληση της σχετικής αίτησης».

Σε όλα τα παραπάνω η ΑΔΕΔΥ προσθέτει για να περιγράψει το… αλαλούμ με την έκδοση των συντάξεων ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αντί να στηριχθούν με επιπλέον προσωπικό «αποδιοργανώνονται και διαλύονται συστηματικά, με τη μετακίνηση έμπειρου και αναγκαίου προσωπικού σε άλλες άσχετες υπηρεσίες».