Οικονομία

Οι… παγίδες της γ’ αξιολόγησης

Οι… παγίδες της γ’ αξιολόγησης
Η γ’ αξιολόγηση μόνο στρωμένη με… ροδοπέταλα δεν είναι για το υπουργείο Εργασίας. Αντίθετα, κρύβει μια σειρά από παγίδες και δύσκολες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου και το επιτελείο της για θέματα που χαρακτηρίζονται «καυτά». 

Οι αποφάσεις αυτές αφορούν τόσο το σκέλος της πρόνοιας και εστιάζονται στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων, ώστε να καλυφθεί η δαπάνη για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), όσο και το τμήμα των προϋποθέσεων που θα ισχύουν στο εξής για την προκήρυξη μιας απεργιακής κινητοποίησης.

Δεν είναι όμως μόνο τα παραπάνω προαπαιτούμενα που θα «στρέψουν τα φώτα» της γ’ αξιολόγησης προς το υπουργείο Εργασίας, για ακόμα μία φορά. Είναι και τα… ορθάνοιχτα ζητήματα της απονομής των νέων συντάξεων, με τους θεσμούς να παρακολουθούν από πάρα πολύ κοντά την πορεία της διαδικασίας. Άλλωστε δεν είναι κρυφό ότι η μεταφορά μέρους από τα απαραίτητα κονδύλια στο 2018, που έχουν εκταμιευθεί για το συγκεκριμένο θέμα, ύψους 859 εκατ. ευρώ, μαζί με άλλα 325 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ, έχουν προβληματίσει τους θεσμούς. Μάλιστα, από το οικονομικό επιτελείο ασκούνται πιέσεις για να επιταχυνθεί και άλλο η διαδικασία απονομής των συντάξεων, αφού διαφορετικά υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η μεταφορά υποχρεώσεων για το 2018, να δημιουργήσει τέτοιο έλλειμμα που να θέσει σε εφαρμογή το δημοσιονομικό κόφτη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για νέες περικοπές σε παροχές, συντάξεις και σε επιδόματα…

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά, θέλοντας να προωθήσει ένα πιο «φιλολαϊκό» πρόσωπο στη διαπραγμάτευση, φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα που αφορούν τις συντάξεις χηρείας, αλλά και τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ειδικά όσων αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ), το λεγόμενο «μπλοκάκι». Τα ζητήματα αυτά όμως, είναι αμφίβολο εάν θα τύχουν θετικής απόκρισης από την πλευρά των θεσμών, αφού έχουν επίδραση στο τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, με κίνδυνο να δημιουργήσουν ελλείμματα. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η «ανοιχτή πληγή» που είναι ο εξωδικαστικός νόμος και ειδικά η ρύθμιση για τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που οι θεσμοί αντιτίθενται παρέχουν για όσους οφείλουν ποσά από 20.000 έως 50.000 ευρώ, για να ολοκληρωθεί το παζλ της γ’ αξιολόγησης.