Οικονομία

Πλεονάσματα υποκρισίας στον ΕΦΚΑ λέει ο Βρούτσης

Πλεονάσματα υποκρισίας στον ΕΦΚΑ λέει ο Βρούτσης
Για «εικονική πραγματικότητα» και για «πλεόνασμα υποκρισίας» κατηγορεί το υπουργείο Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης, αναφορικά με τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)

Ειδικότερα, ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας, αναλύει τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτά έχουν δημοσιευθεί κατά την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Όπως προκύπτει, ο ΕΦΚΑ θα έπρεπε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου του τρέχοντος έτους, να έχει απορροφήσει 5,931 δισ. ευρώ για συντάξεις πλην του Δημοσίου. Αντίθετα, έχει απορροφήσει 6,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 469 εκατ. ευρώ περισσότερα. Υπενθυμίζεται ότι η ετήσια επιχορήγηση του ΕΦΚΑ για συντάξεις πλην δημοσίου ανέρχεται σε 8,897 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Βρούτσης προσθέτει ότι την ίδια στιγμή η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει πραγματοποιήσει τις εξής ενέργειες:

• Έχει “παγώσει” την απονομή συντάξεων σε πάνω από 300.000 δικαιούχους συνολικού ύψους πάνω 3 δις ευρώ.

• Έχει μειώσει τις νέες συντάξεις με το “νόμο Κατρούγκαλου” μέχρι 40%.

• Δεν έχει ακόμη ενσωματώσει τις απώλειες εσόδων που θα προκύψουν, από το συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών, που μέχρι σήμερα υπολογίζονται με βάση το πλασματικό εισόδημα του 2015 και όχι - όπως θα έπρεπε από τον Ιούλιο του 2017 - με βάση το εισόδημα του 2016.