Οικονομία

Στην Βουλή νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις - Νέες ρυθμίσεις για θητεία και εξέλιξη στελεχών

Στην Βουλή νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις - Νέες ρυθμίσεις για θητεία και εξέλιξη στελεχών
Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και άλλες διατάξεις». Στο νομοσχέδιο εισάγονται και αλλαγές στην στρατιωτική θητεία των ομογενών

Ειδικότερα σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ρυθμίζονται θέματα σταδιοδρομίας και εξέλιξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και σε δεύτερο κεφάλαιο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την αξιοποίηση κινητών περιουσιακών στοιχείων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενώ στο τρίτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου προβλέπεται η σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών των Ενόπλων Δυνάμεων και Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Επίσης στο νομοσχέδιο με νέες διατάξεις εισάγονται νέες ρυθμίσεις για την στρατιωτική θητεία και ειδικότερα προβλέπεται η αναβολή, μέχρι ένα (1) έτος, της κατάταξης στις Ε.Δ. όσων αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια, για την απόκτηση της οποίας απαιτείται η βούληση του ενδιαφερομένου ενώ παρέχεται το δικαίωμα στους Ομογενείς που ήρθαν στην Ελλάδα από συγκεκριμένες χώρες για μεταφορά στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εξάμηνης διάρκειας και απόλυσης μετά τη συμπλήρωση τρίμηνης πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας και απαλλαγή από την υποχρέωση στράτευσης.

Τέλος για τους προαναφερόμενους εξαλείφεται με παραγραφή το αξιόποινο ανυποταξίας και αίρονται οι σχετικές συνέπειες.

Πιο αναλυτικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα σε αξιωματικούς μέχρι του βαθμού του Συνταγματάρχη και αντιστοίχου των άλλων κλάδων των Ε.Δ., για τους οποίους ισχύει το υφιστάμενο καθεστώς απαιτούμενων προσόντων, κρίσεων, προαγωγών και αποστρατείας, εφόσον το επιθυμούν, να τεθούν ή να παραμείνουν Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ). σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία και τις προϋποθέσεις (ευδοκίμως τερματισθείσα σταδιοδρομία. 35ετής συντάξιμη υπηρεσία πριν τη συμπλήρωση του 58ου έτους ηλικίας κ.λπ.).

Οι αιτούντες την υπαγωγή τους στην ανωτέρω ρύθμιση αξιωματικοί παραμένουν στις τάξεις των Ε.Δ. μέχρι την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησής τους, χωρίς να δικαιούνται προαγωγή λόγω αποστρατείας. Μετά την σχετική απόφαση αποστρατεύονται ή τίθενται/παραμένουν ΕΟΘ. σύμφωνα με τα οριζόμενα.

Οι αξιωματικοί που τίθενται ή παραμένουν κατά τα προαναφερόμενα. ΕΟΘ:
- εξακολουθούν να φέρουν τον κατεχόμενο βαθμό κατά το χρόνο που κρίθηκαν οος ευδοκίμως τερματίσαντες,
- δεν εκτελούν δραστηριότητες και υπηρεσίες, που παρέχουν το δικαίωμα λήψης επιδόματος κινδύνου (πτητικό, πτώσεως αλεξιπτωτιστών, υποβρυχίων καταστροφέων και καταδυτικό, εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, δυτών).

- δεν δύνανται να καταλάβουν εκ νέου οργανικές θέσεις, εκτός αν προαχθούν επ' ανδραγαθία,
- δεν υπηρετούν σε θέσεις εξωτερικού,
- κρίνονται στις τακτικές ετήσιες κρίσεις, σύμφωνα με την κείμενη σχετική νομοθεσία, ως διατηρητέοι ή μη ή αποστρατευτέοι,
- προάγονται και αποστρατεύονται, ανά κατηγορία, με τις προβλεπόμενες επιφυλάξεις και διαδικασία (συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους),
- αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα, εφόσον κατά τις ετήσιες τακτικές κρίσεις κριθούν μη διατηρητέοι ή αποδεδειγμένα σωματικά ανίκανοι ή αποστρατευτέοι ή αποστρατεύονται με αίτησή τους, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Στις ανωτέρω ρυθμίσεις δύνανται να υπαχθούν με αίτησή τους και σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία, αξιωματικοί, οι οποίοι:
- έχουν κριθεί ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους ή αποστρατευθεί και διαγραφεί, με τις κρίσεις του έτους 2017, και έχουν συμπληρώσει 35ετή συντάξιμη υπηρεσία πριν τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους και εξακολουθούν να υπηρετούν στις τάξεις των Ε.Δ. μέχρι τη διαγραφή τους λόγο) αποστρατείας.
- έχουν ήδη τεθεί ΕΟΘ και πρόκειται να αποστρατευθούν σε χρονικό διάστημα μικρότερο του διμήνου από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου λόγω συμπλήρωσης 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας πριν τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους ή έχουν διαγραφεί λόγω αποστρατείας μέχρι 3 μήνες πριν την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου.

Ρυθμίζονται, επίσης, θέματα σχετικά με τον αποστρατευτικό βαθμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι, με π.δ/γμα και κατά παρέκκλιση το)ν προβλεπομένων στην υφιστάμενη σχετική νομοθεσία, καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων σε εθελοντές μακράς θητείας βαθμού Ανθυπασπιστή, που τίθενται σε αποστρατεία

Παρέχεται η δυνατότητα ανάκλησης στην ενέργεια εν αποστρατεία ιπτάμενων αξιωματικών ειδικής μονιμότητας του Στρατού Ξηράς (Χειριστές Ειδικής Μονιμότητας), βαθμού Ταγματάρχη και Αντισυνταγματάρχη, που έχουν αποστρατευθεί μέχρι 3 έτη πριν τις 27-7-2016 και δεν έχουν υπερβεί το 59ο έτος της ηλικίας τους.

Οι εν λόγω αξιωματικοί μπορούν με αίτησή τους, εντός της οριζόμενης προθεσμίας, να ζητήσουν την ανάκλησή τους στην ενεργό υπηρεσία ως μόνιμοι από την εφεδρεία. Αίτηση ανάκλησης μπορούν να υποβάλουν και ιπτάμενοι αξιωματικοί ειδικής μονιμότητας που απολύθηκαν με το βαθμό Ταγματάρχη ή Αντισυνταγματάρχη, έχοντας ανακληθεί στην ενεργό υπηρεσία ως μόνιμοι από την εφεδρεία, εφόσον πληρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι παραπέμπονται εντός της οριζόμενης προθεσμίας στο αρμόδιο υγειονομικό όργανο και ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.
Οι Αξιωματικοί που ανακαλούνται κατά τα προαναφερόμενα, δεν υπερβαίνουν τους πέντε (5) και μπορούν να παραμένουν στην ενέργεια μέχρι την 1η Μαρτίου του έτους, κατά το οποίο συμπληρώνεται το 60ο έτος της ηλικίας τους. Σε περίπτωση που, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, κριθούν ως ακατάλληλοι για πτήσεις λόγω υγείας ή πτητικής ανεπάρκειας, απολύονται με υπουργική απόφαση.

Επίσης μειώνεται, κατά 1 έτος, ο απαιτούμενος χρόνος παραμονής στο βαθμό (4ετής αντί 5ετούς που απαιτείται γενικά) για την προαγωγή από το βαθμό του Υπολοχαγού στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ε.Α., ειδικά για τους αξιωματικούς, οι οποίοι προέρχονται από υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και συμπλήρωσαν 25 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο χρονικό διάστημα από 1 -1 -2015 έως 31-12-2015.

Τροποποιούνται συγκεκριμένες διατάξεις του ν.2439/1996 σχετικά με την ιεραρχική εξέλιξη και τις προαγωγές των αξιωματικών και ειδικότερα:
-  Εξαιρούνται και δεν αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα λόγω συμπλήρωσης 35 ετών πραγματικής υπηρεσίας, εάν δεν διανύουν τον καταληκτικό βαθμό εξέλιξής τους και οι Αντισυνταγματάρχες και οι αντίστοιχοι των άλλων κλάδων των Ε.Δ., που προέρχονται από υπαξιωματικούς αποφοίτους Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικοί (ΑΣΣΥ) και είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ του πανεπιστημιακού τομέα εκπαίδευσης.

- Προάγονται, κατ εξαίρεση, των προβλεπόμενων βαθμών εξέλιξης (άρθρο 3 του ν.2439/1996), και μέσα σε ένα μήνα αποστρατεύονται, όταν κρίνονται ο)ς ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους: ΐ) οι Ταξίαρχοι του Κοινού Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων, εφόσον είναι πτυχιούχοι Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΣΕΙ) ή Πανεπιστημίου, και οι Συνταγματάρχες του ίδιου Σώματος, μη πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή Πανεπιστημίου, ii) Αντισυνταγματάρχες του Στρατού Ξηράς και Αντιπλοίαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού, που είναι απόφοιτοι ΑΣΣΥ και δεν είναι κάτοχοι πτυχίου Πανεπιστημίου.

Συνιστάται μία (1) οργανική θέση βαθμού Ταξιάρχου με παράλληλη κατάργηση μίας (1) οργανικής θέσης βαθμού Λοχαγού στο Κοινό Σώμα Στρατιωτικών Ιερέων των Ε.Δ..
Σχετικά με την παραμονή ή την αποστρατεία του αξιωματικού, που πληρώνει τη κατά τα ανωτέρω συνιστώμενη θέση Ταξίαρχου, αποφασίζει το
Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Σε δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου ρυθμίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με την αξιοποίηση κινητών περιουσιακών στοιχείων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα ακόλουθα:

- Κάθε είδους υλικό των Ε.Δ. που καθίσταται άχρηστο ή χαρακτηρίζεται ως τέτοιο ή είναι ακατάλληλο ή πλεονάζει, με βάση τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Ανεφοδιασμού και Διαχειρίσεως Υλικού Ε.Δ., μπορεί να διατίθεται προς τρίτους κατόπιν ανταλλάγματος.
- Παρέχεται η δυνατότητα διάθεσης, προς τρίτους κατόπιν ανταλλάγματος, όπλων των Ε.Δ., τα οποία χαρακτηρίζονται ως συλλεκτικά ή ιστορικά κειμήλια, καθώς επίσης και όπλων και λοιπών αντικειμένων, τα οποία δημεύονται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση και φυλάσσονται σε αποθήκες των Ε.Δ., υπό τους οριζόμενους όρους και προϋποθέσεις.
- Η αξιοποίηση του υλικού ενεργείται με ηλεκτρονική ή προφορική πλειοδοτική δημοπρασία από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και αντικείμενο της μπορεί να είναι είτε ενοχικό είτε εμπράγματο δικαίωμα.
- Τα έσοδα από τη διάθεση των υλικών αποτελούν έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Ισόποσο των εσόδων ύψος πίστωσης εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εκτελείται υπέρ του Γενικού Επιτελείου (ΓΕ) στο οποίο ανήκε το αξιοποιηθέν υλικό, ή του ΓΕ στο οποίο είχε ανατεθεί η διαχείριση ή η φύλαξή του, για την κάλυψη των λειτουργικών ή και εξοπλιστικών αναγκών του.
- Ορίζεται ότι, οι διατάξεις του υπό ψήφιση νόμου δεν εφαρμόζονται για την αξιοποίηση του εύχρηστου στρατιωτικού εξοπλισμού, πλην του πολεμικού υλικού, που χαρακτηρίζεται ως μη επιχειρησιακά αναγκαίος για τις Ε.Δ.

Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης πολεμικού υλικού ειδικά σχεδιασμένου ή προσαρμοσμένου για στρατιωτικούς σκοπούς που δεν χρησιμοποιείται ή δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως όπλο ή πυρομαχικά και χαρακτηρίζεται ως μη επιχειρησιακά αναγκαίο.

Στο τρίτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου προβλέπεται η σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών των Ενόπλων Δυνάμεων και Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ειδικότερα:

Συνιστάται Κοινό Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών (ΟΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων, υπαγόμενο στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).
Συνιστάται επίσης, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ως οργανωτική μονάδα επιπέδου Διεύθυνσης υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Στην Υπηρεσία αυτή υπηρετούν αξιωματικοί του Σώματος ΟΕ.
Καθορίζεται η αποστολή του Σώματος ΟΕ, η οποία συνίσταται στην οργάνωση, διενέργεια και λειτουργία της οικονομικής επιθεώρησης και του εσωτερικού ελέγχου καθώς και η πρόληψη, έρευνα και καταστολή οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος οικονομικών συμφερόντων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Προσδιορίζονται οι επιμέρους αρμοδιότητες του Σώματος ΟΕ και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς και το πλαίσιο διενέργειας οικονομικών επιθεωρήσεων, ελέγχων και ερευνών.
Με π.δ/γμα, ρυθμίζονται τα ειδικότερα καθήκοντα των Οικονομικών Επιθεωρητών συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, ο τρόπος και οι χρονικές περίοδοι διενέργειας επιθεωρήσεων και ελέγχων και κάθε άλλο συναφές θέμα.

Ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με την ιεραρχία και την εξέλιξη των αξιωματικών του Σώματος ΟΕ και συγκεκριμένα:
- Για τους ανώτατους αξιωματικούς το Σώματος εφαρμόζονται αναλόγως οι ισχύουσες διατάξεις για το Συμβούλιο Κρίσεων των ανώτατων αξιωματικών του Κοινού Νομικού Σώματος των Ε.Δ..
Ειδικά για την προαγωγή των αξιωματικών ΣΟΕ στον επόμενο βαθμό δεν απαιτείται η συμπλήρωση του τυπικού προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας.
- Καθορίζονται οι βαθμοί και τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει το ένστολο προσωπικό που τοποθετείται σε θέσεις προϊσταμένων των κατά τα ανωτέρω συνιστώμενων μονάδων.
- Επιτρέπεται η διάθεση αξιωματικών του Κοινού Νομικού Σώματος των Ε.Δ., για την κάλυψη επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών που άπτονται της νομικής υποστήριξης της ΔΟΕ/Γ.Ε.ΕΘ.Α..
- Ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με τις στολές, την ονομασία και τα διακριτικά των βαθμών των αξιωματικών του Σώματος ΟΕ, το έμβλημα του Σώματος, τις ηθικές αμοιβές των αξιωματικών κ.λπ.
- Καθορίζεται το πλαίσιο εκπαίδευσης των αξιωματικών του Σώματος ΟΕ, οι οποίοι μπορούν να φοιτούν:
στα σχολεία και τα ειδικά σχολεία των Ε.Δ. που είναι συναφή με το αντικείμενο της οικονομικής επιθεώρησης - εσωτερικού ελέγχου. Τα σχολεία, ο τόπος, το είδος, η διάρκεια της εκπαίδευσης, ο βαθμός των εκπαιδευομένων, οι εκπαιδευτές, οι αξιωματικοί τους οποίους αφορά, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα καθορίζονται με υπουργική απόφαση,
σε Σχολές και Τμήματα των ΑΕΙ, με κατεύθυνση σπουδών σχετική με τα αντικείμενα οικονομικής επιθεώρησης - εσωτερικού ελέγχου για τη λήψη προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού τίτλου,
σε φορείς που παρέχουν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία πιστοποιημένη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος ορκωτού ελεγκτή λογιστή.

Όλα τα συναφή θέματα αναφορικά με την εφαρμογή των ανωτέρω (φορείς εκπαίδευσης, διάρκεια, δικαιούχοι, κ.λπ.), καθορίζονται με υπουργική απόφαση ή κ.υ.α., κατά περίπτωση.
Το ΓΕΕΘΑ φροντίζει για την εγγραφή στον προϋπολογισμό του, των απαιτούμενων πιστώσεων εφαρμογής των προαναφερόμενων ρυθμίσεων.

Περιλαμβάνονται λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ειδικότερα:

Επεκτείνεται και στο μετατιθέμενο στρατιωτικό προσωπικό που υπερβαίνει το μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής στην Κύπρο για λόγους συνυπηρέτησης με σύζυγο, η εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης
νομοθεσίας (άρθρο 5 παρ.6 ν.3883/2010), σχετικά με τη μη καταβολή σε αυτούς επιμισθίου ή επιδόματος υπηρεσίας αλλοδαπής, παρά μόνο αποδοχές εσωτερικού.

Προβλέπεται η αναβολή, μέχρι ένα (1) έτος, της κατάταξης στις Ε.Δ. όσων αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια, για την απόκτηση της οποίας απαιτείται η βούληση του ενδιαφερομένου.

Παρέχεται το δικαίωμα στους Ομογενείς που ήρθαν στην Ελλάδα από τις ρητά οριζόμενες χώρες, για μεταφορά στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εξάμηνης διάρκειας και απόλυσης μετά τη συμπλήρωση τρίμηνης πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας και απαλλαγή από την υποχρέωση στράτευσης, υπό τις οριζόμενες, κατά περίπτωση, προϋποθέσεις (χρόνος κατάταξης στις Ε.Δ., όριο ηλικίας κ.λπ.).

Επίσης, για τους προαναφερόμενους εξαλείφεται με παραγραφή το αξιόποινο ανυποταξίας και αίρονται οι σχετικές συνέπειες.

Παρέχεται η εξουσιοδότηση για την απονομή, με π. δ/γμα, τιμητικά του βαθμού εφέδρου αξιωματικού μέχρι Ταγματάρχη και αντιστοίχων, σε Έλληνες εφέδρους οπλίτες, χωρίς να γεννώνται συντάξιμα ή άλλα οικονομικά δικαιώματα.

Παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων περί αναλήψεως υποχρεώσεων και σύναψης Δημοσίίον Συμβάσεων, των δαπανούν προμήθειας φαρμάκων. υγειονομικού υλικού, ορθοπεδικού υλικού, χημικών αντιδραστηρίων και παροχής υπηρεσιών των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ΝΙΜΙΤΣ. των στρατιωτικών φαρμακείων και του Κέντρου Εφοδιασμού Ναυτικού, που πραγματοποιήθηκαν από την 16-2-2016 έως την έναρξη ισχύος των προτεινομένων ρυθμίσεων, με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν τις εγγεγραμμένες πιστώσεις των αντίστοιχων ετών
αναφοράς.

Τροποποιούνται συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν στις ενώσεις εν ενεργεία στρατιωτικών και ειδικότερα, ρυθμίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις αυτών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, ως δευτεροβάθμιο σωματείο, όσον αφορά στην εγγραφή μελών, τα δικαιώματα των αντιπροσώπων, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του Προέδρου και του
Γενικού Γραμματέα κάθε πρωτοβάθμιου σωματείου, τη συμμετοχή στις εκλογές, την εκλογή και τον αριθμό των αντιπροσώπων και λοιπά συναφή θέματα.

Παρέχεται η δυνατότητα επιβολής ποινικών ρητρών, μέχρι του ορίου έξι τοις εκατό (6%) επί της αξίας των υλικών που παραδίδονται εκπρόθεσμα, οι παραδόσεις των οποίων διενεργούνται ή διενεργήθηκαν στο πλαίσιο συμβάσεων προμηθειών, που έχουν συναφθεί κατά τα προβλεπόμενα (π. δ/γμα 284/1989). μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Κεφαλαίου Α' του ν.3429/2005), και για τις οποίες δεν έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες μέχρι την έναρξη ισχύος των προτεινομένων διατάξεων. (Κατά τα ισχύοντα, (άρθρο 42 του π. δ/γμα 284/1989) επιβάλλονται πρόστιμα για τις ημερολογιακές ημέρες καθυστέρησης, τα οποία υπολογίζονται επί της αξίας ολόκληρης της εκπρόθεσμης παράδοσης του υλικού, ανεξάρτητα από τη χρονική διάρκειά της. καθώς και επί της αξίας του υλικού, το οποίο, αν και παραδόθηκε, δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί λόγω της καθυστέρησης του μέρους.) (άρθρο 28)

Εγκρίνεται και προσαρτάται, στον υπό ψήφιση νόμο το σχέδιο της Σύμβασης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΣΑΩ), μεταξύ της εταιρείας Raytheon Systems Company E.E.C. (Προμηθευτής) και της Γενικής
Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος (εφεξής, Μέρη), που αφορά στην παροχή υλικών και ανταλλακτικών προς τις Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) και στην ανάθεση υποκατασκευαστικού έργου σε ελληνικές εταιρείες.

Η ισχύς της Σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής αυτής από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, με τους προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις, β. Ειδικότερα, τα Μέρη συμφώνησαν στα ακόλουθα: i) Ορίζεται, ως σκοπός της νέας ΣΑΩ, η οριστική και αμετάκλητη εκκαθάριση της ΣΑΩ 05/99, απορρέουσα από την προμήθεια του Συστήματος Πυραύλων Patriot μέσω της Σύμβασης Κύριας Προμήθειας (ΣΚΠ) 007Α/99.

Με την εν λόγω Σύμβαση, καθορίζεται επίσης, η υποχρέωση αντισταθμιστικών ωφελημάτων του Προμηθευτή, οι όροι και προϋποθέσεις που διέπουν την αντισταθμιστική υποχρέωση αυτού, οι όροι της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης καθώς και οι ποινικές ρήτρες που θα επιβληθούν σε περίπτωση υπαίτιας μη εκπλήρωσης εκ μέρους του ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ μέρους ή του συνόλου της αντισταθμιστικής υποχρέωσής του.