Οικονομία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διαδικασία πληρωμής του Υπομέτρου 19.4 «Στήριξη για τις λειτουργικές δαπάνες και την εμψύχωση»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διαδικασία πληρωμής του Υπομέτρου 19.4 «Στήριξη για τις λειτουργικές δαπάνες και την εμψύχωση»
Η διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω αφορά στην πληρωμή των δικαιούχων του Υπομέτρου 19.4 «Στήριξη για τις λειτουργικές δαπάνες και την εμψύχωση» του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020. Η χρηματοδότηση πραγματοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και η πληρωμή πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σκοπός της διαδικασίας είναι ο έλεγχος της αιτούμενης προς συγχρηματοδότηση δαπάνης και η συμφωνία οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της πράξης, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο δικαιούχος για την υλοποίηση της πράξης, όπως αποτυπώνονται στην απόφαση ένταξης στο Υπομέτρο 19.4 του ΠΑΑ 2014-2020.

Ενέργειες Δικαιούχων

Δικαιούχοι της ενίσχυσης του Υπομέτρου 19.4 είναι οι Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) που έχουν επιλεγεί με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για την επιλογή Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης του ΠΑΑ 2014-2020 και υλοποιούν πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης CLLD/LEADER.
Για την έγκριση δαπανών πράξεων για συγχρηματοδότησή τους από το ΠΑΑ 2014-2020 στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.4 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020, οι δικαιούχοι (ΟΤΔ) υποβάλλουν, στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) της αρμόδιας Περιφέρειας, Αίτηση Προκαταβολής / Αίτηση Πληρωμής, σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία:

Αίτηση Προκαταβολής

Η ΟΤΔ καταχωρεί την Αίτηση Προκαταβολής στο ΟΠΣΑΑ, αναρτώντας όλα τα δικαιολογητικά που περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα (στήλη: «Ηλεκτρονική υποβολή στο ΟΠΣΑΑ») και την οριστικοποιεί. Στη συνέχεια διαβιβάζει φάκελο πληρωμής στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) της αρμόδιας Περιφέρειας, ο οποίος περιλαμβάνει τα δικαιολογητικά που περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα (στήλη: «Ταχυδρομική υποβολή στην ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας»).

Η πρωτότυπη Εγγυητική Επιστολή φυλάσσεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ έως την επιστροφή της. Η επιστροφή της Εγγυητικής Επιστολής γίνεται μετά:
- Την ολοκλήρωση του ελέγχου του φακέλου πληρωμής στον οποίο περιλαμβάνεται η τελική Αίτηση Πληρωμής του δικαιούχου και την έκδοση της σχετικής εντολής πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
- Την επιστροφή στον ΕΛΕΓΕΠ τυχόν αδιάθετων υπολοίπων.
- Την επιστροφή στον ΕΛΕΓΕΠ των τόκων που έχουν παραχθεί από την προκαταβολή.
Οι τόκοι που παράγονται από την προκαταβολή κατατίθενται με την ολοκλήρωση της πράξης στον ΕΛΕΓΕΠ.

Η σχετική ενημέρωση (extrait ή βεβαίωση) της τράπεζας, στην οποία τηρείται ο τραπεζικός λογαριασμός του Υπομέτρου, για το ποσό των τόκων και το αποδεικτικό κατάθεσής τους στον ΕΛΕΓΕΠ διαβιβάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πράξης, εντός του μηνός Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Αίτηση Πληρωμής

Η ΟΤΔ καταχωρεί την Αίτηση Πληρωμής στο ΟΠΣΑΑ, αναρτώντας όλα τα δικαιολογητικά που περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα (στήλη: «Ηλεκτρονική υποβολή στο ΟΠΣΑΑ») και την οριστικοποιεί. Στη συνέχεια διαβιβάζει φάκελο πληρωμής στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) της αρμόδιας Περιφέρειας, ο οποίος περιλαμβάνει τα δικαιολογητικά που περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα (στήλη: «Ταχυδρομική υποβολή στην ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας»).

Ενέργειες των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) Περιφερειών

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) της αρμόδιας Περιφέρειας διενεργεί διοικητικό έλεγχο επί της Αίτησης Προκαταβολής Δικαιούχου ή της Αίτησης Πληρωμής Δικαιούχου και συμπληρώνει τη Λίστα Διοικητικού Ελέγχου Αίτησης Προκαταβολής Δικαιούχου (Ε_3) ή τη Λίστα Διοικητικού Ελέγχου Αίτησης Πληρωμής Δικαιούχου (Ε_4) αντίστοιχα.

Κατά τον διοικητικό έλεγχο της Αίτησης Προκαταβολής και προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος εγκυρότητας της Εγγυητικής Επιστολής, είναι σκόπιμη η διασταύρωση των στοιχείων του φορέα έκδοσης της προσκομιζόμενης Εγγυητικής Επιστολής με τα στοιχεία των φορέων που περιλαμβάνονται στους πίνακες των εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδας ιδρυμάτων, που δημοσιεύονται στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Supervision/SupervisedInstitutions/default.aspx Κατά τον διοικητικό έλεγχο της Αίτησης Πληρωμής γίνεται επαλήθευση του «εύλογου κόστους» των δαπανών που υποβάλλονται στην αίτηση πληρωμής (όπου απαιτείται) και για την τεκμηρίωση του σχετικού ελέγχου η ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας συμπληρώνει το Φύλλο Ελέγχου Εύλογου Κόστους Δαπανών Αίτησης Πληρωμής (Ε_5).
Στη συνέχεια συγκεντρώνει τις εγκεκριμένες αιτήσεις προκαταβολής ή πληρωμής, δημιουργεί παρτίδα πληρωμής ανά είδος πληρωμής (προκαταβολή-μερική-τελική), αναγνωρίζει και εκκαθαρίζει το συνολικό ποσό της παρτίδας, καταχωρίζει τις παρακρατήσεις (εάν υπάρχουν παρακρατήσεις / μόνο στην τελική πληρωμή) και δημιουργεί φάκελο πληρωμής ο οποίος περιέχει:

■ Διαβιβαστικό Πληρωμής (Ε_6).
■ Κατάσταση Πληρωμής Υποχρεώσεων, η οποία δημιουργείται αυτόματα από το ΟΠΣΑΑ, με την αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης, με σφραγίδα της Υπηρεσίας και πρωτότυπες υπογραφές (από τον ελεγκτή, τον προϊστάμενο της αρμόδιας Μονάδας και τον προϊστάμενο της ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας).
■ Συγκεντρωτική Κατάσταση Ελέγχου (Check List) (Ε_7) με τη βεβαίωση επιλεξιμότητας, με σφραγίδα της Υπηρεσίας και πρωτότυπες υπογραφές (από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Μονάδας και τον προϊστάμενο της ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας).
■ Φορολογική Ενημερότητα για κάθε δικαιούχο (για είσπραξη χρημάτων-σε ισχύ).
■ Ασφαλιστική Ενημερότητα για κάθε δικαιούχο (για είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων-σε ισχύ).

■ Δήλωση Δικαιούχου για παρακράτηση υπέρ Δ.Ο.Υ./ΕΦΚΑ (Ε_8), στην περίπτωση που υπάρχει όρος παρακράτησης στην φορολογική ή/και στην ασφαλιστική ενημερότητα (μόνο στην τελική πληρωμή).
■ Κατάσταση Παρακρατήσεων (εάν υπάρχουν παρακρατήσεις / μόνο στην τελική πληρωμή).

Στην περίπτωση καταβολής προκαταβολής, πέραν των ανωτέρω, περιλαμβάνεται και το εξής:
■ Εγγυητική Επιστολή (πρωτότυπη).

Ο φάκελος πληρωμής διαβιβάζεται στο Τμήμα Ανάπτυξης της Αγροτικής Οικονομίας της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω συστημένης αλληλογραφίας ή courier, σε διπλούς φακέλους (ή πακέτα), εκ των οποίων:
■ Ο εσωτερικός φάκελος αλληλογραφίας (ή πακέτο) αναγράφει τον αποστολέα και τον τελικό παραλήπτη και επίσης φέρει σήμανση ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ στην κορυφή του.
■ Ο εξωτερικός φάκελος αλληλογραφίας (ή πακέτο) αναγράφει τον αποστολέα, τον τελικό παραλήπτη, το Μέτρο και το Υπομέτρο χωρίς να φέρει καμία σήμανση διαβάθμισης.

Ενέργειες ΟΠΕΚΕΠΕ

Το Τμήμα Ανάπτυξης της Αγροτικής Οικονομίας της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του ΟΠΕΚΕΠΕ διενεργεί έλεγχο πληρότητας και κανονικότητας του φακέλου πληρωμής καθώς και έλεγχο των φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων που πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την πληρωμή. Εάν οι φορολογικές ή/και ασφαλιστικές ενημερότητες έχουν λήξει, η προσκόμιση νέων ενημεροτήτων μπορεί να γίνει και σε αυτό το στάδιο εκτέλεσης της πληρωμής.
Ο έλεγχος πραγματοποιείται με βάση τη Λίστα Ελέγχου Φακέλου Πληρωμής (Ε_9), η οποία υπογράφεται από τον αρμόδιο ελεγκτή καθώς και από τον προϊστάμενο του Τμήματος Ανάπτυξης της Αγροτικής Οικονομίας ή τον προϊστάμενο της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας.

Στη συνέχεια, στο ΟΠΣΑΑ, επιβεβαιώνεται το συνολικό ποσό των επιλέξιμων δαπανών και εγκρίνεται η παρτίδα πληρωμής.
Τέλος, το Τμήμα Ανάπτυξης της Αγροτικής Οικονομίας συντάσσει διαβιβαστικό έγγραφο (Ε_10) με το οποίο προωθεί το φάκελο πληρωμής στο Τμήμα Λογιστηρίου Πληρωμών Τρίτων της Δ/νσης Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πραγματοποίηση της πληρωμής.

Η εγκυκλιος εδω