Οικονομία

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Τι φέρνει η συμφωνία για τα χρέη προς τα Ταμεία

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Τι φέρνει η συμφωνία για τα χρέη προς τα Ταμεία
Η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 120 δόσεις, ειδικά για οφειλέτες χωρίς πτωχευτική ικανότητα με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, ήταν ένα από τα προβλήματα που φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, που έλαβε χώρα όλη την περασμένη εβδομάδα. 

Πρόκειται για χρέη που έως τώρα έχουν μείνει εκτός μηχανισμού και αφορούν δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι πίεζαν για να μπορέσουν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Οι υπουργικές αποφάσεις που πρόκειται να εκδοθούν βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη έχουν ήδη συζητηθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Επί της ουσίας, οι επικεφαλής των Θεσμών, φαίνεται ότι αποδέχτηκαν να μην «κολλήσει» η επίλυση του προβλήματα στη διαδικασία εκπόνησης μελέτης που θα αφορά τη βιωσιμότητα τυχόν ατομικών επιχειρήσεων με τα παραπάνω χρέη. Έγινε κατανοητό ότι μια τέτοια διαδικασία, εκτός από περίπλοκη και γραφειοκρατική, θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο ένταξης σε ρύθμιση. Άρα θα περιόριζε τυχόν αυξημένα έσοδα που προσδοκά ο ΕΦΚΑ από αυτή τη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση θα προκύπτει μηνιαία δόση που συμφωνήθηκε να μην είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Βέβαια οι επίδοξοι ωφελούμενοι της διαδικασίας θα πρέπει να αποδεχτούν ότι η δόση θα προκύπτει αφού πρώτα θα αφαιρούνται τα έξοδα από τα έσοδα.

Παράλληλα, θα υπάρχουν εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών και επιβαρύνσεων που έχουν προστεθεί στην αρχική οφειλή. Δεν θα υπάρχει όμως η παραμικρή έκπτωση στην ίδια την οφειλή, αφού πρόκειται για ασφαλιστική εισφορά. Κρίθηκε σημαντικό να διευκρινιστεί κάτι τέτοιο, αφού σε διαφορετική περίπτωση υπήρχε ο κίνδυνος να χαθούν ασφαλιστικά δικαιώματα και οι οφειλέτες να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, κατά τη συνταξιοδότησή τους.