Οικονομία

Εντός της ημέρας στην Βουλή η τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ

Εντός της ημέρας στην Βουλή η τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ
Εντός της ημέρας προγραμματίζει το υπουργείο Εργασιας να καταθέσει στην Βουλή την επίμαχη τροπολογία για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ. 

Στις βασικές παραμέτρους της τροπολογίας είναι η επιβολή εισφοράς έως 7,05% για τους εργαζόμενους και 8,05% για τους εργοδότες. Επιπρόσθετα, θα επιβαρύνονται με εισφορά 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχειρήσης τους.

Τονίζεται ότι η έναρξη καταβολής των παραπάνω εισφορών θα είναι η 1η Οκτώβρη 2017. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές στην εισφορά υπερ ΕΔΟΕΑΠ δεν έχουν ως αφετηρία την 1/1/2017 όπως ηταν η αρχική εκτίμηση, άρα η επιβάρυνση για τους εργοδότες θα είναι μικρότερη από την αναμενόμενη.

Κατά τα λοιπά, η τροπολογία ορίζει ότι επιβάλλεται εισφορά 5% και στους συνταξιούχους για την επικούρηση. Επίσης, ειδικά για νέους ασφαλισμένους στον ΕΔΟΕΑΠ μετά την 15/9/2016, όπου καταργήθηκε το αγγελιόσημο, δεν θα υπόκυνται σε εισφορά υπέρ αφάπαξ. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική τους επιβάρυνση θα είναι 6,05% δηλάδη μία ποσοστιαία μονάδα λιγότερη. Το τίμημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι νέοι ασφαλισμένοι δεν θα λαμβάνουν εφάπαξ.

Υπενθυμίζεται ότι στον ΕΔΟΕΑΠ θα ασφαλίζονται πλέον και οι εργαζόμενοι στο διαδίκτυο.