Οικονομία

Αναδρομική παράταση συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας για έξι μήνες

Αναδρομική παράταση συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας για έξι μήνες
Αναδρομικά, από την 1η Ιουλίου 2017 ισχύει η παράταση για έξι μήνες της καταβολής συντάξεων και επιδομάτων λόγω αναπηρίας. Προϋπόθεση της παράτασης είναι να εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ, ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.

Σε σχετική εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος επισημαίνεται ότι για να μην φέρει ευθύνη ο ασφαλισμένος για την εκκρεμότητα της ιατρικής κρίσης, πρέπει να είναι εμπρόθεσμη η υποβολή της αίτησης για την πιστοποίηση αναπηρίας. Τονίζεται ότι, σύμφωνα με την εγκύκλιο, στο εξής δεν ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης ισχύος της νομοθετικής πρόβλεψης για εξάμηνη παράταση. Επίσης, το ποσό που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι κατά το διάστημα της παράτασης είναι εκείνο που ελάμβαναν πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Στην εγκύκλιο αναφέρονται ενδεικτικά τα επιδόματα αναπηρίας για τα οποία ισχύει επίσης η εξάμηνη παράταση καταβολής τους. Αυτά είναι τα προνοιακά, τα επιδόματα βαριάς αναπηρίας, το εξωϊδρυματικό και το επίδομα απόλυτης αναπηρίας. Το ίδιο ισχύει και για συντάξεις που χορηγούνται με αιτία την αναπηρία, όπως είναι για παράδειγμα συντάξεις που λαμβάνουν παιδιά ανίκανα για βιοποριστική εργασία.
Στην περίπτωση όμως που μετά την ιατρική κρίση, διαπιστωθεί ότι οι συνταξιούχοι που έλαβαν παράταση της παροχής τους, δεν φέρουν πια ποσοστό αναπηρίας ή το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο του 67%, προκύπτουν αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές. Αυτές αναζητούνται από τον ΕΦΚΑ άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% επί των τυχόν χορηγούμενων συνταξιοδοτικών παροχών. Εάν δεν χορηγούνται παροχές, τότε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.