Οικονομία

Χωρίς Ενιαίο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών λειτουργεί ο ΕΦΚΑ

Χωρίς Ενιαίο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών λειτουργεί ο ΕΦΚΑ
O Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) διανύει το δεύτερο έτος λειτουργίας του, αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ενιαίο κανονισμό ασφάλισης και παροχών. Παρά το γεγονός ότι στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ) έχουν συσταθεί Επιτροπές και υπο – ομάδες με αυτόν ακριβώς τον στόχο, εντούτοις ο κανονισμός δεν υπάρχει. 

«Δεν υπάρχει ΕΦΚΑ, όσο δεν υπάρχει κανονισμός» επισημαίνουν συνδικαλιστικά στελέχη, που προσθέτουν ότι η αρχική εκτίμηση του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, ήταν ότι τον περασμένο Ιούλιο, ο επίμαχος κανονισμός θα ήταν έτοιμος. Από τότε έχουν παρέλθει έξι μήνες και ακόμα δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Από την πλευρά τους, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο εγχείρημα, καθώς είναι δύσκολο να συγκεραστούν όλες οι διαφορετικές παροχές που προσφέρουν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, που από 1.1.17 ενσωματώθηκαν στον ΕΦΚΑ. Όμως ίσως ακριβώς εκεί βρίσκεται στο «μυστικό» της καθυστέρησης. Η δημιουργία ενός ενιαίου καθεστώτος παροχών, ενδέχεται να προκαλέσει μειώσεις σε παροχές συγκεκριμένων ομάδων ασφαλισμένων. Εάν για παράδειγμα επιλεχθεί η λύση ο ενιαίος κανονισμός να προκύψει στη βάση των παροχών που κάλυπτε το πρώην ΙΚΑ, τότε «μεγάλοι χαμένοι» θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ειδικά οι αυτοαπασχολούμενοι του πρώην ΕΤΑΑ.

Το δεδομένο πάντως παραμένει: ο κανονισμός αποτελεί τη βάση του Ταμείου και εδώ και 13 μήνες λείπει. Έτσι η ένωση που έχει επιτευχθεί στην κύρια ασφάλιση υπό τον ΕΦΚΑ είναι κατ’ ουσία διοικητική και όχι ουσιαστική.