Οικονομία

Ερχεται νέο νομοσχέδιο για τα ιδρύματα

Ερχεται νέο νομοσχέδιο για τα ιδρύματα
«Ιστορική» χαρακτήρισε η Θεανώ Φωτίου, την ίδρυση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), αλλά και «τομή» για τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.

Στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου «Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) και λοιπές διατάξεις», η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισήμανε ότι «για πρώτη φορά ιδρύεται Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με δύο πυλώνες. Ο ένας είναι ο εθνικός μηχανισμός που ψηφίστηκε το 2016 και ο δεύτερος είναι ο ΟΠΕΚΑ».

Η κ. Φωτίου υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης στα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας και τόνισε ότι «το 2017 έγινε το ΚΕΑ. Το 2017, 600.020 άνθρωποι έπαιρναν κάθε μήνα τουλάχιστον 65 εκατ. ευρώ. Όλα τα άλλα είναι για τη φιλολογία». Πριν από αυτές τις παρεμβάσεις, η αρμόδια υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι υπήρχε «το κράτος της Φρειδερίκης, ισχυρό, με χιλιάδες ιδρύματα και ΜΚΟ».

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί νόμος σύντομα «που θα κανονίζει πώς θα λειτουργούν όλα τα ιδρύματα για τα παιδιά, πώς θα λειτουργούν όλα τα ιδρύματα για τους ηλικιωμένους, πώς θα λειτουργούν όλα τα ιδρύματα για τους ανάπηρους. Είναι διαφορετικά αυτά όλα. Και μόνο σε όλον αυτόν τον κυκεώνα ήταν 63 ιδρύματα, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».

Ειδική αναφορά πραγματοποίησε η κ. Φωτίου για τα κέντρα κοινωνικής προστασίας. Επισήμανε ότι ψηφίστηκε νόμος «που υποχρέωσε όλα τα ιδρύματα του κράτους, επί ποινή άρσης της λειτουργίας τους  να εγγραφούν υποχρεωτικά μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο σε ηλεκτρονικό μητρώο».

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ότι βρέθηκαν «τουλάχιστον 150 επιδόματα που εδίδοντο από όλες τις αρχές, δήμους, περιφέρειες, Υπουργεία, οργανισμούς, όπως καλή ώρα ο ΟΓΑ, που έδινε το οικογενειακό επίδομα».

Η κ. Φωτίου υπενθύμισε πως, όταν παρέλαβε τα το χαρτοφυλάκιο της πρόνοιας βρήκε μόλις «54 εξαντλημένους υπαλλήλους που πάλευαν με το τέρας της γραφειοκρατίας χωρίς μηχανισμούς ελέγχου. Έπρεπε, δηλαδή  να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη για να μάθεις αν θα πάρεις ένα επίδομα».

Για όλα τα παραπάνω το κράτος έδινε το 2,2%  του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη ήταν διπλάσιος, 4,1% του ΑΕΠ. «Από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ήμασταν τελευταίοι στις δαπάνες για την κοινωνική προστασία», επισήμανε η κ. Φωτίου. Έτσι, από 790 εκατ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός της πρόνοιας το 2015, έφτασε στο 1,836 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή δυόμιση φορές παραπάνω. Το 2019 οι δαπάνες θα αυξηθούν στα 3 δισ. ευρώ.

Η κ. Φωτίου πρόσθεσε ότι επί των ημερών της «οι 54 υπάλληλοι της πρόνοιας έγιναν 80. Επιπλέον, 700 διορίστηκαν στα Κέντρα Κοινότητας με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Επτακόσιες νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, τώρα προικοδοτείται το κράτος με 280 από τους σημερινούς υπαλλήλους του ΟΓΑ που θα ενταχθούν στον ΟΠΕΚΑ. Άρα, το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας ξεκινάει με πάνω από 1.000 υπαλλήλους, εκεί που είχε 54».

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δήλωσε ότι οικειοποιείται πλήρως το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας. «Βασίζεται στις γνώσεις της ελληνικής πραγματικότητας. Απαντάει στις παθογένειες της προηγούμενης κατάστασης: Γραφειοκρατία, ταλαιπωρία, διαφθορά, πελατειακές σχέσεις. Έχει πολλαπλούς μηχανισμούς για να τις αποτρέψει».

Όπως υπογράμμισε η κ. Φωτίου «το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης είναι όλο ψηφιακό, για να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική «προστασία», τις πελατειακές σχέσεις. Σε κάθε βήμα του διασταυρώνει έξι βάσεις δεδομένων του κράτους, φορολογικές, επιδοματικές κ.λπ., ώστε σε ένα λεπτό ο πολίτης να μπορεί να ξέρει τα δικαιώματά του, δηλαδή τι επιδόματα πρέπει να πάρει, τι λειτουργίες… Κάθε ένας πολίτης, λοιπόν, θα μπορεί να ξέρει μέσα σε ένα λεπτό, άντε δύο, ακριβώς ποια είναι τα επιδόματα που δικαιούται, ποιες είναι υπηρεσίες που δικαιούται, ποια είναι τα προγράμματα που «τρέχουν» στην περιοχή του ή σε εθνικό επίπεδο στα οποία θέλει να πάρει μέρος».

Στη συνέχεια της ομιλίας της η κ. Φωτίου ανέλυσε τη διαδικασία που ακολουθείται στα 240 Κέντρα Κοινότητας στους δήμους. «Πηγαίνει,  λοιπόν, ο Έλληνας πολίτης στο Κέντρο Κοινότητας με το ΑΦΜ του ή τον ΑΜΚΑ του και ρωτά: «Τι επιδόματα μπορώ να πάρω; Τι υπηρεσίες δικαιούμαι; Σε ποια προγράμματα ανεργίας μπορώ να μπω»;  Οι υπάλληλοι απαντούν αμέσως για τα επιδόματα που μπορεί να πάρει, γιατί μπροστά στον υπάλληλο έρχεται όλη η κατάσταση του πολίτη. Δηλαδή, τα εισοδήματά του, η περιουσία του, τα παιδιά του, τα επιδόματα που παίρνει. Τα πάντα διασταυρωμένα. Επομένως, αμέσως ο υπάλληλος σου λέει τι δικαιούσαι. Αμέσως σου λέει ποιες υπηρεσίες θα πάρεις ακόμα. Δηλαδή, φτηνό ρεύμα, νερό. Αν δικαιούσαι βρεφονηπιακό για το παιδί σου, τρόφιμα και μια σειρά υπηρεσίες για τις οποίες ενημερώνει. Για παράδειγμα για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ ή για τα διαθέσιμα προγράμματα εκπαίδευσης ή εξειδίκευσης. Αυτό το σύστημα δεσμευόμαστε ως Κυβέρνηση να το δώσουμε σε όλους τους δήμους μέσα στον επόμενο μήνα και πέραν των 240. Στους  325 δήμους, υπό τον όρο ότι θα μας ορίσουν διαπιστευμένους υπαλλήλους για να το «τρέχουν» οι κοινωνικές υπηρεσίες τους».

Ακολούθως, αποκτά υπόσταση και ο νεοσύστατος ΟΠΕΚΑ. Κατά την κ. Φωτίου «μόλις γίνει αυτή η αίτηση κι αφού ο πολίτης καταλάβει τη διαδικασία, γιατί εκείνη την ώρα ο υπάλληλος τον βοηθάει να κάνει την αίτηση, μπορεί να την κάνει κι από το σπίτι του. Μετά η αίτηση μεταβιβάζεται αυτομάτως στον ΟΠΕΚΑ. Να, λοιπόν, ο ΟΠΕΚΑ με δικό του γεωπληροφοριακό σύστημα, συνδεδεμένο αμέσως με τον μηχανισμό. Ο ΟΠΕΚΑ έχει, σύμφωνα με τον νόμο, κριτήρια στο πληροφοριακό του σύστημα και κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ψηφιακά για να αποδώσει το επίδομα στον πολίτη. Και τον ενημερώνει πότε θα το πάρει και από πού. Δηλαδή σε ποιο λογαριασμό απ’ αυτούς που έχει δηλώσει θα το πάρει. Αυτό είναι το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυτής της Κυβέρνησης, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».