Οικονομία

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες
Τα λειτουργικά προβλήματα του ΕΦΚΑ δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη και θα χρειαστεί να περάσουν και άλλοι μήνες για να ξεπεραστούν.

Τούτο προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση που πραγματοποίησαν οι Πρόεδροι της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρης Βερβεσός, του ΤΕΕ, Γεώργιος Στασινός, και του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, και ο σύμβουλος του ΔΣΑ, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ Αθανάσιο Μπακαλέξη, τον Υποδιοικητή Δημήτριο Τσακίρη, και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Άρα θα συνεχιστεί και άλλο η ταλαιπωρία για χιλιάδες επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες ακόμα και για απλά ασφαλιστικά ζητήματα, όπως είναι η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας. Πιο συγκεκριμένα, τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν είναι τα εξής:

Ειδοποιητήρια 2018: Για το γεγονός ότι τα φετινά ειδοποιητήρια προκύπτουν σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2016 και όχι του 2017, η διοίκηση του ΕΦΚΑ παραδέχτηκε το πρόβλημα. Επικαλέστηκε τεχνικούς λόγους και εκτίμησε ότι η λύση του θα γίνει με την εκκαθάριση τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ασφαλιστική Ικανότητα: Οι επιστημονικοί φορείς τόνισαν την άμεση επιβάρυνση στις εισφορές και η πλευρά του ΕΦΚΑ απάντησε ότι εντός της ημέρας υπογράφεται διάταξη με την οποία θα χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα (υγειονομική περίθαλψη) σε όσους ασφαλισμένους έχουν καταβάλει κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ του 2017.

Ασφαλιστική Ενημερότητα: Η πλευρά των επιστημονικών φορέων ανέπτυξε το πρόβλημα και την ταλαιπωρία που υφίστανται όσοι επιδιώκουν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα. Η απάντηση που δόθηκε είναι ότι προωθείται λύση εντός των επόμενων μηνών…

Ειδοποιητήρια επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας: Διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές ότι από τον επόμενο μήνα θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση, λόγω και της αναδρομικής καταβολής των εισφορών υπέρ εφάπαξ και επικούρησης. Όμως ακόμα και έτσι ο ΕΦΚΑ εκφράζει αδυναμία για τεχνικούς λόγους, να εκδώσει ενιαίο ειδοποιητήριο.

Προμήθειες Τραπεζών: Ο διοικητής του ΕΦΚΑ δεσμεύτηκε να αποστείλει επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών θέλοντας να επισημάνει το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την προμήθεια που υποχρεώνονται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι στα πιστωτικά ιδρύματα, για κάθε πληρωμή εισφορών.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές υγειονομικής περίθαλψης: Πρόκειται για πρόβλημα που αφορά την εξόφληση δαπανών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος και σε χρήμα και που η διοίκηση του ΕΦΚΑ παραδέχτηκε ότι είναι υπαρκτό. Όμως η έλλειψη προσωπικού εμποδίζει την άμεση επίλυσή του…

Ενιαίος Κανονισμός Παροχών: Για την απουσία ενιαίου κανονισμού παροχών, παρά το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ λειτουργεί επί 14 συνεχείς μήνες, η διοίκηση του Φορέα απλώς ενημέρωσε ότι έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας.

ΚΕΑΟ: Για τα ζητήματα που άπτονται του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), η διοίκηση του ΕΦΚΑ τόνισε προς τους επιστημονικούς φορείς ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα η ενημέρωση των ασφαλισμένων πριν από οποιασδήποτε δυσμενή ενέργεια και η διασφάλιση της προηγούμενης ακρόασης του ασφαλισμένου.

Παροχή δυνατότητας πληρωμής εφόσον τηρείται η ρύθμιση: Η διοίκηση του ΕΦΚΑ παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και εξετάζεται η εξεύρεση λύσης στην κατεύθυνση της σχετικής εγκυκλίου της ΑΑΔΕ.