Οικονομία

ΟΠΕΚΑ: Τα αναπηρικά επιδόματα δεν κόβονται

ΟΠΕΚΑ: Τα αναπηρικά επιδόματα δεν κόβονται
Στη διευκρίνιση ότι τα αναπηρικά επιδόματα δεν κόβονται και ότι το πιλοτικό πρόγραμμα που επίκειται να ξεκινήσει, θα διευκολύνει πρωτίστως τους αναπήρους, προέβη η διοίκηση του νεοσύστατου ΟΠΕΚΑ.

Αφορμή στάθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα στον Οργανισμό, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Αντιπροσωπεία της συναντήθηκε με το διοικητή του ΟΠΕΚΑ, Στέλιο Πλιάκη, ο οποίος κατά την πολύωρη συζήτηση που ακολούθησε, τόνισε ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα προνοιακό επίδομα αναπηρίας. Σκοπός της πιλοτικής διαδικασίας είναι τα άτομα με αναπηρία να λαμβάνουν πλέον από μια, ενιαία αρχή τα επιδόματά τους σε σταθερή ημερομηνία που θα είναι γνωστή σε όλους και με απόλυτη διαφάνεια, με ηλεκτρονικές αιτήσεις και αδιάβλητες διαδικασίες.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί, η πιλοτική διαδικασία απονομής προνοιακών επιδομάτων για άτομα με αναπηρία περιλαμβάνει ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης μέσω ειδικής πλατφόρμας, δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου αναπηρίας από τον θεράποντα γιατρό του ανάπηρου, συμπλήρωση εισηγητικού, παραπομπή του στα ΚΕΠΑ, αξιολόγηση και εκτίμηση της αναπηρίας από τριμελή Υγειονομική Επιτροπή, συμπλήρωση ερωτηματολογίου από ιατρό με εξειδίκευση ή εμπειρία σε εργασιακά θέματα, για τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου. Ο κ. Πλιάκης επανέλαβε πως το ερωτηματολόγιο δεν επηρεάζει την κρίση και την απόφαση της υγειονομικής επιτροπής ως προς την χορήγηση του επιδόματος.

«Ο ΟΠΕΚΑ, τόσο οι εργαζόμενοι του όσο και η Διοίκηση, γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του χώρου και με ευαισθησία και ανθρωπιά θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα άτομα με αναπηρία. Τα αναπηρικά επιδόματα δεν κόβονται και η διαδικασία απονομής τους δεν αλλάζει, πλην της πλήρους ψηφιοποίησής της, πράγμα που θα διευκολύνει τα μέγιστα πρωτίστως τους ίδιους τους αναπήρους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Διοικητής.

Από την ίδια συνάντηση έγινε γνωστό ότι τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα δεν είχαν, ούτε προβλέπεται να αποκτήσουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.