Οικονομία

ΕΦΚΑ: Πώς θα εφαρμόζεται η προσαύξηση της σύνταξης στους μηχανικούς

ΕΦΚΑ: Πώς θα εφαρμόζεται η προσαύξηση της σύνταξης στους μηχανικούς
Ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς, θα εφαρμόζεται εφεξής για όσους μηχανικούς, ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ και δικαιούνται προσαύξηση στη σύνταξη που θα λάβουν.

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ επισημαίνει την εφαρμογή της σχετικής διάταξης νόμου (ν.4389/2016 άρθρο 214 παράγραφος 10), τονίζοντας ότι παρέχεται το δικαίωμα χρήσης της ειδικής προσαύξησης της σύνταξης για χρόνο ασφάλισης που προέκυψε μετά την 1.1.2016. Με τον τρόπο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες έκδοσης συντάξεων πρέπει να γνωρίζουν ότι ειδικά για τους μηχανικούς εκτός από το γενικό κανόνα (υπολογισμός εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης) θα πρέπει να υπολογίσουν και το σκέλος της ειδικής προσαύξησης, όπου χρειάζεται.
Υπενθυμίζεται ότι σε έγγραφο του υπουργείου Εργασίας που είχε δημοσιευθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2018, γινόταν ειδική αναφορά σε αυτό το πρόσθετο ασφάλιστρο. Από τη συνολική διαβάθμιση των πρόσθετων μονάδων που παρείχε στον ασφαλισμένο ανά έτος, προκύπτει και το αυξημένο ποσοστό αναπλήρωσης, βάσει του οποίου προκύπτει το τελικό ποσό της σύνταξης, ανά περίπτωση.