Οικονομία

ΙΚΑ τα εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη για την χορήγηση ΕΚΑΣ

ΙΚΑ τα εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη για την χορήγηση ΕΚΑΣ ΙΚΑ τα εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη για την χορήγηση ΕΚΑΣ
ΙΚΑ τα εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη για την χορήγηση ΕΚΑΣ Tα εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη από το ΙΚΑ και υπολογίζονται για τον καθορισμό του ορίου των 850 ευρώ ,που έχει θεσπιστεί και μάλιστα αναδρομικά από το έτος 2011, για να παίρνουν οι δικαιούχοι συνταξιούχοι το ΕΚΑΣ καθορίζει το Ιδρυμα με εγκύκλιο του.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr καθορίζονται τα εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη από το Ιδρυμα για την χορήγηση του ΕΚΑΣ μετά την θέσπιση του ορίου των 850 ευρώ.

Τα εισοδήματα αυτά που καθορίζει το ΙΚΑ ισχύουν και για την αναζήτηση από συνταξιούχους των ποσών από ΕΚΑΣ που έχουν λάβει ενώ δεν τα δικαιούνταν βάσει των παρακάτω κριτηρίων από το 2011 και ύστερα.

Ποια εισοδήματα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του ορίου των 850 ευρώ για το ΕΚΑΣ.

α) Επειδή η προστιθέμενη διαφορά δαπανών διαβίωσης έχει υπολογιστεί από την εφορία στο φορολογητέο εισόδημα, δεν είναι επιτρεπτό ούτε να αφαιρείται ούτε να προστίθεται και πάλι στο φορολογητέο εισόδημα από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ

β) Επειδή τα εισοδήματα που προέρχονται από την εκμετάλλευση (ενοικίαση) ακινήτων (μισθώματα) δεν ανήκουν στην κατηγορία των εισοδημάτων που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες, δεν είναι επιτρεπτό να αθροίζονται από τις υπηρεσίες μας στα εισοδήματα που αφορούν το κριτήριο αυτό, ούτε να προστίθενται εκ νέου στο φορολογητέο εισόδημα, στο οποίο έχουν ήδη συνυπολογιστεί από την εφορία.

γ) Στο συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις καθώς και στο συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα δεν συνυπολογίζονται, μεταξύ άλλων, και τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη που χορηγείται σε ανάπηρους και θύματα πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους που λαμβάνουν αυτή την παροχή, ακριβώς επειδή οι ίδιοι κατέστησαν ανάπηροι και υπήρξαν θύματα πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας. Επομένως, η εξαίρεση δεν αφορά τα μέλη οικογενείας τους που λαμβάνουν εκ μεταβιβάσεως τη σύνταξή τους. Για τον ίδιο λόγο γίνεται ερμηνευτικώς δεκτό ότι η εξαίρεση της παροχής αυτής καταλαμβάνει και το κριτήριο των 850,00€ σύνταξης στην περίπτωση των εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχων.

δ) Το επίδομα ανεργίας που τυχόν έχει χορηγηθεί στο συνταξιούχο λαμβάνεται υπόψη ως εισόδημά του από μισθωτές υπηρεσίες. Στην περίπτωση δε που έχει συμπεριληφθεί στο ατομικό του φορολογητέο εισόδημα ή στο φορολογητέο εισόδημα του συζύγου, λαμβάνεται ως έχει, αλλά δεν προστίθεται από τις υπηρεσίες μας στο εισόδημα αυτό, εάν δεν έχει συμπεριληφθεί από την εφορία.

ε) Τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά έχουν καθοριστεί από την εφορία. Επομένως, συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα (ατομικό/οικογενειακό) ανεξάρτητα από το είδος τους (π.χ. τόκοι καταθέσεων, μερίσματα μετοχών κ.λπ.), εκτός από εκείνα που εξαιρούνται (εγκύκλιο 33/13). Επίσης, στην περίπτωση που έχουν δηλωθεί στα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά το εξωιδρυματικό επίδομα και η προσαύξηση λόγω απόλυτης αναπηρίας, θα εξετάζεται το κριτήριο αυτό και παράλληλα, εφόσον υπάρχει δικαίωμα στο ΕΚΑΣ, προκειμένου να διαπιστωθεί η κλίμακα του ποσού ΕΚΑΣ που δικαιούται να λάβει ο συνταξιούχος, θα πρέπει να αθροίζονται στα ποσά από μισθωτές υπηρεσίες/συντάξεις κ.λπ. και τα ποσά του εξωιδρυματικού επιδόματος και της προσαύξησης λόγω απόλυτης αναπηρίας.

στ) Στις περιπτώσεις που έχει χορηγηθεί μειωμένη σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τις νέες ασφαλιστικές περιοχές και επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς για το κατ’ οίκον απασχολούμενο προσωπικό (εγκύκλιο 14/03), το ΕΚΑΣ δεν καταβάλλεται μειωμένο.

ζ) Αποζημίωση από ατύχημα (κωδ. δήλωσης 781) που τυχόν έχει καταβληθεί στο συνταξιούχο και δεν έχει καταχωρηθεί στις ενδείξεις του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες ούτε στο φορολογητέο εισόδημα, δεν προστίθεται εκ των υστέρων από τις υπηρεσίες μας σε κανένα από αυτά τα κριτήρια.

η) Υπενθυμίζονται οι οδηγίες της εγκυκλίου 29/2000, σύμφωνα με τις οποίες σε όσους συνταξιούχους έχουν λάβει αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγούμενων ετών και με αυτά υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες χωρίς όμως να υπερβαίνουν και το όριο του ατομικού φορολογητέου εισοδήματος, θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός των αναδρομικών με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας, ώστε να διαπιστωθεί το δικαίωμα στη χορήγηση του ΕΚΑΣ με τα ποσά συντάξεων που αντιστοιχούν στα έτη τα οποία αφορούν.

Αντίθετα, εάν με τα αναδρομικά ποσά συντάξεων επηρεάζεται και το φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου, με αποτέλεσμα να ξεπερνά το όριο χορήγησης του ΕΚΑΣ, θα πρέπει να προσκομίζονται από το συνταξιούχο νεότερα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας, τα οποία θα έχουν προκύψει μετά την υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων.

θ) Υπενθυμίζονται οι οδηγίες της εγκύκλιο 30/10 (ενότητα Γ) προκειμένου να αποφευχθεί η απόπειρα καταστρατήγησης των διατάξεων χορήγησης του ΕΚΑΣ με την υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων.

ι) Επειδή το δικαίωμα στο ΕΚΑΣ ελέγχεται με βάση τα κριτήρια που εμφανίζονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας, η έλλειψη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης με βάση τη φορολογική νομοθεσία δεν στερεί από τις υπηρεσίες μας το δικαίωμα να αξιώνουν την προσκόμιση εκκαθαριστικού σημειώματος δήλωσης εισοδήματος προκειμένου να διαπιστωθεί η πλήρωση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος στους συνταξιούχους σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα πλέον των 850 ευρώ και έχουν λάβει ΕΚΑΣ από το 2011 εως σήμερα θα τους γίνεται παρακράτηση 80 ευρώ μηνιαίως από την σύνταξη.