Οικονομία

Έλεγχος για την μείωση των μισθών λόγω διαθεσιμότητας

Έλεγχος για την μείωση των μισθών λόγω διαθεσιμότητας Έλεγχος για την μείωση των μισθών λόγω διαθεσιμότητας
Έλεγχος για την μείωση των μισθών λόγω διαθεσιμότητας Το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χ. Σταικούρας δίνει εντολή ώστε να διενεργηθεί έλεγχος σε όλες τις μισθοδοσίες των δημόσιων υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ώστε να διαπιστωθεί εαν έχει γίνει οι προβλεπόμενες μειώσεις αλλά και εφόσον μετά τον έλεγχο προκύψουν υπάλληλοι που δεν έχουν γίνει να αναζητηθούν από αυτούς ως παρακράτηση από μελλοντικές μισθοδοσίες.

Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει ότι για τους μισθοδοτούμενους υπαλλήλους που περιλαμβάνονται στις οριστικοποιημένες καταστάσεις που λαμβάνει η ΕΑΠ από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και αφορά τους υπαλλήλους που τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αργίας υποχρεούται να ελέγχει τις αποδοχές που αποστέλλει η εκκαθαρίζουσα αρχή και να τις συγκρίνει με τις αντίστοιχες της προηγούμενης μισθολογικής περιόδου από εκείνη κατά την οποία ετέθησαν σε διαθεσιμότητα ή αργία. Η σύγκριση πραγματοποιείται στο σύνολο των ακαθάριστων τακτικών αποδοχών.

Για τους υπαλλήλους που τελούν σε διαθεσιμότητα ή σε αργία εάν διαπιστωθεί ότι το σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών, με βάση τις αναλυτικές καταστάσεις μισθοδοσίας τους που υποβάλλονται κάθε φορά, είναι μεγαλύτερο από το 75% των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών τους κατά τον προηγούμενο μήνα από εκείνο κατά τον οποίο ετέθησαν σε διαθεσιμότητα ή αργία, η ΕΑΠ υποχρεούται στη διενέργεια έκτακτης προσωρινής παρακράτησης αποδοχών και στην έκδοση νέας αναλυτικής κατάστασης σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, στην οποία θα περιέχεται η εν λόγω παρακράτηση.

Στο ανωτέρω όριο επιτρέπεται στατιστικά αποδεκτή διακύμανση, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα υπερβαίνει το ποσό των πενήντα (50,00) ευρώ. Το ποσό της έκτακτης προσωρινής παρακράτησης αποδοχών ισούται με το 25% των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών της τρέχουσας μισθολογικής περιόδου.»

Το dikaiologitika.gr είχε δημοσιεύσει πρώτο την εντολή του ελέγχου από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πριν δύο μερες.