Οικονομία

ΕΟΠΥΥ οι αλλαγές στην συνταγογράφηση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ οι αλλαγές στην συνταγογράφηση φαρμάκων ΕΟΠΥΥ οι αλλαγές στην συνταγογράφηση φαρμάκων
ΕΟΠΥΥ οι αλλαγές στην συνταγογράφηση φαρμάκων Αλλαγές στην συνταγογράφηση των φαρμάκων και πλαφόν δαπάνης βάζει το υπουργείο Υγείας, καθορίζοντας παράλληλα υποχρεωτικούς στόχους συνταγογράφησης γενοσήμων για κάθε γιατρό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε με τις νέες διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων (το οποίο ακολουθεί την ψήφιση της τροπολογίας πριν από 2 εβδομάδες για τις μειώσεις στην τιμή των γενοσήμων), με απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί μέσα στον επόμενο μήνα, καθορίζονται για το 2014 αυστηρά όρια συνταγογράφησης ανά συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ, η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών για κάθε γιατρό δεν θα επιτρέπεται να υπερβεί το 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης του κατά τη διάρκεια του 2013. Για τον λόγο αυτό ο ΕΟΠΥΥ θα υπολογίσει τη μέση μηνιαία δαπάνη ανά συμβεβλημένο γιατρό το 2013 και θα θέσει τα ανάλογα όρια για την επόμενη χρονιά.

Στη συνέχεια η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία δηλαδή που διαχειρίζεται την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα προσαρμόσει το σύστημα ώστε ο ιατρός να μην μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα των οποίων η συνολική δαπάνη υπερβαίνει κατά 20% το μηνιαίο όριο. Ο γιατρός θα μπορεί μεν να υπερβεί το όριο για δύο μόνο μήνες, ωστόσο τον τρίτο μήνα το σύστημα δεν θα του επιτρέπει να συνταγογραφήσει συνολικό ποσό άνω του μηνιαίου ποσού, μείον της υπέρβασης των δυο προηγούμενων μηνών. Ο ΕΟΠΥΥ θα έχει το δικαίωμα όμως να αναπροσαρμόζει κατά την διάρκεια του έτους τα όρια ανά γιατρό ανάλογα με το παραγόμενο έργο του και την εξέλιξη της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Επιπλέον ο Οργανισμός αναμένεται να καθορίζει αυστηρά όρια συνταγογράφησης φαρμάκων, ανά ειδικότητα ή θεραπευτική κατηγορία, σε δραστικές ουσίες εκτός προστασίας, αλλά και υποχρεωτικούς στόχους συνταγογράφησης γενοσήμων. Για τον υπολογισμό των στόχων ανά ειδικότητα υπολογίζονται οι συνταγές που γράφονται ανά ειδικότητα και η διαθεσιμότητα γενόσημων φαρμάκων, ώστε να εκτιμηθούν δυνητικά οι συνταγές που θα αφορούν φάρμακα εκτός προστασίας ή γενόσημα φάρμακα. Και πάλι η ΗΔΙΚΑ θα αναπροσαρμόσει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε να μην δύναται ο γιατρός να υπερβεί το θεσπισμένο όριο.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, ο στόχος συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά μέσο όρο πρέπει να τεθεί στο 60%. Ο ΕΟΠΥΥ δύναται επίσης να ορίσει μπόνους και κίνητρα για τους γιατρούς που συμμορφώνονται με τον άνω στόχο.

Συνεχής έλεγχος της δαπάνης

Με απόφαση του υπουργού Υγείας συστήνεται πενταμελής Εθνική Επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και της εφαρμογής θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΕΟΠΥΥ. Η Επιτροπή θα επιλέξει τα νοσήματα και τις καταστάσεις για τα οποία θα αναπτυχθούν θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης (διαγνωστικά και φαρμακευτικά), με κριτήρια επιδημιολογικής συχνότητας (επιπολασμός και επίπτωση) και της ανάγκης παρέμβασης προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς συνήθεις νόσοι και νοσηλείες. Σε τυχόν υπερβάσεις εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και υπερσυνταγογράφησης θα προτείνει επίσης προς τον υπουργό Υγείας ανάλογα μέτρα για την περιστολή της σπατάλης.

Πηγή: capital.gr