Οικονομία

Τα ταμεία που μπαίνει φρένο στις μειώσεις των εφάπαξ

Τα ταμεία που μπαίνει φρένο στις μειώσεις των εφάπαξ Τα ταμεία που μπαίνει φρένο στις μειώσεις των εφάπαξ
Τα ταμεία που μπαίνει φρένο στις μειώσεις των εφάπαξ Το ΣτΕ σταματά τυχόν νέες μειώσεις στα εφάπαξ, που χορηγούνται από ασφαλιστικά ταμεία και που δεν λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση ή άλλους κοινωνικούς πόρους παρά μόνο τα έσοδα τους είναι οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Πιλότος για να μπει φρένο στις μειώσεις των εφάπαξ του Δημοσί­ου και άλλων 20 ταμείων πρόνοι­ας, μεταξύ των οποίων είναι αυτό της ΔΕΗ του ΟΤΕ των ΕΛΤΑ, των τραπε­ζοϋπαλλήλων, των στρατιωτικών καθώς και 11 φορέων πρόνοιας ιδιωτικών υπαλλήλων, ξενοδοχοϋ­παλλήλων, εμποροϋπαλλήλων και εργαζομένων στα λιμάνια, μπο­ρεί να γίνει η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΣτΕ ως προς τον υπολογισμό του εφάπαξ ώστε να μην πέφτει κάτω από τις εισφορές των εργαζομένων.

Για το Δημόσιο, τα 4 από τα 6 Ταμεία που έχουν ενσωματωθεί στο ΤΠΔΥ έχουν καθαρά ανταπο­δοτικές παροχές χωρίς κρατική επιχορήγηση ή κοινωνικό πόρο. Τα Ταμεία αυτά είναι; των δη­μοσίων υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) των κληρικών, των Νομικών Προσώ­πων Δημοσίου Δικαίου (ασφα­λιστικά ταμεία, νοσοκομεία κ.ά,) και του προσωπικού του Ταμεί­ου Νομικών. Αντίθετα» εξαιρού­νται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοτι­κών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΠΔΚΥ) και το ταμείο πρόνοιας των υπαλλήλων στα Επιμελητή­ρια, γιατί στους εν λόγω φορείς υπάρχει εργοδοτική εισφορά που προέρχεται όμως από κρατικούς φορείς.

Οι δήμοι, για παράδειγμα, πλη­ρώνουν ετήσια εισφορά 3% και οι λοιποί ΟΤΑ 2% στο ΤΑΔΚΥ και το 25% από τα έσοδα αυτά πάει ως εισφορά στο ταμείο πρόνοιας των δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι πληρώνουν εισφορά 1% εφόσον ασφαλίστηκαν μέχρι το 1992 και 4% για ασφάλιση από ίο 1993 και μετά.
Επιπλέον ένα ποσοστό εσόδων από δημοτικά έργα και καταβαλ­λόμενα ενοίκια από τους ΟΤΑ σε ιδιώτες υπόκειται σε κράτηση για το εφάπαξ,

Επιπλέον, η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει το δρόμο και για τη μείωση των εισφορών που επιβάλλεται στις πρόσθετες απολαβές των ασφαλισμένων για τη λήψη του εφάπαξ στην περίπτωση που οι εν λόγω πρόσθετες αποδοχές τους έχουν μειωθεί.