Οικονομία

Αιτήσεις για άδειες υπαίθριου εμπορίου στο Δήμο Διονύσου

Αιτήσεις για άδειες υπαίθριου εμπορίου στο Δήμο Διονύσου
Αιτήσεις για άδειες υπαίθριου εμπορίου στο Δήμο Διονύσου Ο Δήμος Διονύσου πρόκειται να διαθέσει ΠΕΝΤΕ (5) άδειες στάσιμου υπαίθριου εμπορίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 254/2005 όπως ισχύει σήμερα.

Με την υπ'αριθ. 211-2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την υπ'αριθ. 62778/51198-29/11/2013 εγκριτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής καθορίστηκαν οι παρακάτω άδειες άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου που θα χορηγηθούν το έτος 2014 από το Δήμο Διονύσου Αττικής.


Η κατανομή κατά κατηγορία αδειών ανά Δημοτική Κοινότητα είναι η κάτωθι:
1.    Δ.Ε. Αγ. Στεφάνου
Δυο (2) άδειες για πώληση δευτερογενών προϊόντων (σαλέπι, σάμαλι,
ξηροί καρποί, ψημένα κάστανα-καλαμπόκια κλπ).
Α) Μία (1) επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου μπροστά στο ΚΕΠ Αγ.
Στεφάνου
Β) Μία (1) επί της Λ. Μαραθώνος στο δέντρο που βρίσκεται έξω από το κατάστημα «Φαγάδεισος»
2.    Δ.Ε. Σταμάτας
Μία (1) άδεια για πώληση δευτερογενών προϊόντων (σαλέπι, σάμαλι, ξηροί καρποί, ψημένα κάστανα-καλαμπόκια κλπ) στην κεντρική πλατεία της Σταμάτας.
Μία (1) άδεια για πώληση δευτερογενών προϊόντων ειδών χειροτεχνίας (καλλιτεχνική δραστηριότητα) στην κεντρική πλατεία της Σταμάτας.
3.    Δ.Κ. Δροσιάς
Μία (1) άδεια για καντίνα στο γήπεδο Δροσιάς.
 
Άρθρο 2. Δικαιούχοι

1. Δικαίωμα απόκτησης άδειας υπαίθριου εμπορίου έχουν τα φυσικά πρόσωπα που είναι άνεργα και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Δεν συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με οργανωμένη ομοειδή ή παρεμφερή επιχείρηση, σχετική με το αντικείμενο της υπαίθριας δραστηριότητάς τους.

β) Το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα, δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό μισθωτών - συνταξιούχων, που ισχύει κάθε φορά στην φορολογία εισοδήματος (κλίμακα της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994) (από 1/1/2014 εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 15 έως 19 του Ν.4172/2013 (ΦΕΚ 167/23.07.2013 τεύχος Α'). Η προϋπόθεση του ατομικού εισοδήματος δεν ισχύει για την περίπτωση των γονέων με τρία (3) τέκνα και των πολυτέκνων, η ιδιότητα των οποίων αποδεικνύεται με την προσκόμιση σχετικών βεβαιώσεων των αρμόδιων Υπηρεσιών (Δήμων - Κοινοτήτων) ή της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων. (άρθρο 1 παρ.1 ΠΔ 254/05) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.11 του άρθρου 1 της ΚΥΑ Κ-164/17.1.2011 (ΦΕΚ 275/22.2.2011 τεύχος Β')

γ) Η άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που δεν κατέχουν άδεια λαϊκής ή δημοτικής αγοράς. (άρθρο 7 παρ.1 ΠΔ 254/05)

Άρθρο 3. Σειρά προτίμησης δικαιούχων

Οι διαθέσιμες, ανά κατηγορία άδειες χορηγούνται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Δημοτικού Συμβουλίου, σε ανέργους και δικαιούχους άσκησης των εν λόγω δραστηριοτήτων, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 17 του ν.3844/2010 (Α'63). Αν ο αριθμός των αιτούντων υπερβαίνει τον αριθμό των διαθέσιμων αδειών, εφαρμόζεται το άρθρο 13 του ν.3844/2010.

Άρθρο 4. Απαιτούμενα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με την αίτηση

Για τη χορήγηση της άδειας υπαίθριου εμπορίου, ο ενδιαφερόμενος υποβάλει στην αρμόδια Υπηρεσία αίτηση με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης στην οποία δηλώνει ότι δεν κατέχει άδεια λαϊκής ή δημοτικής αγοράς και ότι δεν συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση με οργανωμένη ομοειδή ή παρεμφερή επιχείρηση, σχετική με το αντικείμενο της υπαίθριας δραστηριότητάς του/της». (Αίτηση για τη χορήγηση άδειας υπαίθριου στάσιμου εμπορίου )

Εκτός από την υπεύθυνη δήλωση ο ενδιαφερόμενος:
Α) επιδεικνύει εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος

Β) καταθέτει πιστοποιητικό από αρμόδια Υπηρεσία από το οποίο αποδεικνύεται, κατά περίπτωση, ότι ανήκει σε μια από τις κατηγορίες
 
προσώπων του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 9 του άρθρου 1 του ν. 3377/2005 όπως ισχύει, ήτοι:
(α) άτομα με αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και τυφλοί (β) πολύτεκνοι και τα τέκνα αυτών, καθώς και γονείς με τρία τέκνα, (γ) ανάπηροι και θύματα ειρηνικής περιόδου του ν. 1370/1944 (ΦΕΚ 82Δ'), (δ) άτομα με αναπηρία πάνω από πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον δεν οφείλεται σε πολεμικά γεγονότα,
(ε) γονείς ανήλικων τέκνων με ειδικές ανάγκες και γονείς που προστατεύουν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης
(στ) ομογενείς Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες, που προέρχονται από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και τον Πόντο
(ζ) Έλληνες τσιγγάνοι POM που έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας. (άρθρο 1 παρ.2 ΠΔ 254/05) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.12 του άρθρου 1 της ΚΥΑ Κ-164/17.1.2011 (ΦΕΚ 275/22.2.2011 τεύχος Β')

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται καθημερινά ώρες 8.00 έως 15.00 στο Γραφείο Αδειοδότησης καταστημάτων στο Δημοτικό κατάστημα Άνοιξης επί της οδού Κανάρη 3 ή στο γραφείο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στη Δημοτική Κοινότητα Δροσιάς επί της οδού Γρ. Λαμπράκη 19.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την 31/1/2014.

Άρθρο 5. Δικαιολογητικά που υποβάλλονται για την έκδοση της άδειας

Α. Γενικά δικαιολογητικά
1)    βεβαίωση της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) περί υποβολής δήλωσης έναρξης - άσκησης επιτηδεύματος, σύμφωνα με τους νόμους 4045/ 1960 (47 Α) και 1642/ 1986 (125 Α),
2)    πιστοποιητικό του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα για την εγγραφή σ' αυτόν,
3)    βεβαίωση της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας από την οποία προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος τηρεί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων- ποτών,
4)    δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες του, και επιδεικνύει:
Α) την άδεια κυκλοφορίας ως και την άδεια ικανότητας οδηγού του ενδιαφερομένου ή του προσώπου που αναπληρώνει αυτόν για το όχημα που τυχόν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση της αιτούμενης δραστηριότητας,
Β) βιβλιάριο υγείας εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων & ποτών.

Για την υποβολή δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους για τη χορήγηση της οριστικής άδειας ορίζεται προθεσμία τριάντα (30) ημερών από
 
την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης της αρμόδιας Υπηρεσίας επί των σχετικών αιτήσεων.

Για την άσκηση στάσιμης εμπορικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένο σημείο απαιτείται άδεια κατάληψης χώρου από τον οικείο Δήμο ή Κοινότητα. (παρ.4
άρθρο 6 Π.Δ. 254/05)

Β. Ειδικά δικαιολογητικά για άδειες για καντίνες

α) Έκθεση της τουριστικής αστυνομίας ότι το αμάξωμα του αυτοκινήτου πληροί τους όρους της τουριστικής εμφάνισης (παρ.3 άρθρο 2 ΠΔ.254/05).

β) Εφόσον η καντίνα συνδεθεί με δίκτυο κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ-ΥΔΡΕΥΣΗ), απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας.

Άρθρο 6. Λοιπές προϋποθέσεις - περιορισμοί - διαδικασία

Με το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, αυτές αξιολογούνται από αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου προκειμένου να επιλεγούν όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρούσα προκήρυξη, στην συνέχεια συντάσσεται ονομαστική κατάσταση και αποστέλλεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για επιλογή των τελικών δικαιούχων με δημόσια κλήρωση (εφόσον απαιτείται).

Κατόπιν, οι τελικοί δικαιούχοι ειδοποιούνται προκειμένου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στο άρθρο 5 της παρούσης, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερών.

Εντός προθεσμίας 7 ημερών από την υποβολή των δικαιολογητικών, ο Δήμος προχωρά στην έκδοση της άδειας στους Δικαιούχους.

Η χορήγηση άδειας υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, προϋποθέτει την ταυτόχρονη χορήγηση άδειας κατάληψης κοινοχρήστου χώρου, με την καταβολή του αναλογούντος τέλους χρήσης κοινοχρήστου χώρου εκ μέρους του ενδιαφερόμενου.