Οικονομία

ΟΑΕΕ μηνιαίες εισφορές και αλλαγές στην απαλλαγή

ΟΑΕΕ μηνιαίες εισφορές και αλλαγές στην απαλλαγή ΟΑΕΕ μηνιαίες εισφορές και αλλαγές στην απαλλαγή
ΟΑΕΕ μηνιαίες εισφορές και αλλαγές στην απαλλαγή Με ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας αλλάζουν οι προυποθέσεις που δίνουν απαλλαγή από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ αλλά και εισάγει τις μηνιαίες εισφορές αντί για δίμηνες που ήταν εώς τώρα.

Συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ , σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας , θα πληρώνουν πλέον σε μηνιαία βάση τις ασφαλιστικές τους εισφορές ενώ γίνεται υποχρεωτική η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για παράλληλη μισθωτή απασχόληση υπολειπόμενη των 25 ημερών ασφάλισης μηνιαίως.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ με ρύθμιση που φέρνει το υπουργείο Εργασίας οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν πλέον τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές τους και όχι κάθε δίμηνο που πλήρωναν εώς τώρα. Η ρύθμιση αυτή προωθείται ώστε να βελτιωθεί η είσπραξη των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών του ΟΑΕΕ αλλά και να υπάρξει αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του τρόπου είσπραξης των εισφορών.

Η έναρξη της ρύθμισης για μηνιαίες εισφορές του ΟΑΕΕ θα καθοριστεί μετά από υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί.

Τι αλλάζει επίσης στην διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ

Αυτό που ισχύει μέχρι στιγμής είναι ότι οι νέοι ασφαλισμένοι (μετά από το 1993) υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση περισσότερων του ενός φορέων (όπως στην περίπτωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης στο ΙΚΑ και αυτοαπασχόλησης στον ΟΑΕΕ) μπορούν να επιλέξουν την υποχρεωτική ασφάλιση ενός από τους φορείς αυτούς.

Ωστόσο οι περισσότεροι επιλέγουν την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ (ως μισθωτοί) ενώ πραγματοποιούν λίγες ημέρες ασφάλισης τον μήνα. Με τον τρόπο αυτό παίρνουν απαλλαγή από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ, στον οποίο υποχρεωτικά ασφαλίζονται ολόκληρο τον μήνα ασκώντας κατά κύρια δραστηριότητα ελεύθερο επάγγελμα.

Με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας αλλάζει η διαδικασία αυτή και για την απαλλαγή απο την ασφάλιση του ΟΑΕΕ θα πρέπει ο ασφαλισμένος να ασφαλίζεται πλήρως (25 ημέρες ασφάλισης) στο ΙΚΑ.