Οικονομία

ΙΚΑ συνταξιοδότηση υπάλληλων ΝΠΔΔ και ΟΤΑ τι ισχύει

ΙΚΑ συνταξιοδότηση υπάλληλων ΝΠΔΔ και ΟΤΑ τι ισχύει ΙΚΑ συνταξιοδότηση υπάλληλων ΝΠΔΔ και ΟΤΑ τι ισχύει
ΙΚΑ συνταξιοδότηση υπάλληλων ΝΠΔΔ και ΟΤΑ τι ισχύει Οι εργαζόμενοι ΝΠΔΔ και ΟΤΑ που εντάσσονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ και καταθέτουν αίτηση για συνταξιοδότηση θα πρέπει να επιλέγουν εαν επιθυμούν να συνεχίσουν να αμοίβονται από την εργασία τους ή όχι και να συμπεριληφθεί ως συντάξιμος  ή όχι ο χρόνος που θα περιμένουν να εκδοθεί η οριστική απόφαση για την σύνταξη σύμφωνα με εγκύκλιο του Ιδρύματος.

Με προηγούμενη εγκύκλιο του ΙΚΑ κοινοποιήθηκαν σχετικές οδηγίες για τη συνταξιοδότηση του προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού, καθώς και των μονίμων υπαλλήλων των ίδιων φορέων που κατά τη μονιμοποίησή τους διατήρησαν το ασφαλιστικό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων με έγγραφο της διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος,επιλέγει την καταβολή των αποδοχών αντί της σύνταξης για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ως την πρώτη ημέρα του επόμενου από την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης μήνα, είναι δυνατή η καταβολή της σύνταξης από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης με παράλληλη με μείωσή της κατά 70%, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατή η αξιοποίηση του χρόνου αυτού, δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές, όταν καταβάλλονται ταυτόχρονα αποδοχές και σύνταξη, ο χρόνος ασφάλισης δεν θεωρείται συντάξιμος.

Επομένως, οι οδηγίες διαφοροποιούνται ως προς το δεδομένο ότι η επιλογή των αποδοχών αντί της σύνταξης, δεν εκλαμβάνεται αυτοδίκαια ως αίτηση αναστολής της σύνταξης, αλλά, εάν επιθυμία του ασφαλισμένου είναι να μην καταστεί συντάξιμος ο χρόνος του, είναι δυνατή η καταβολή της σύνταξης, μειωμένης κατά 70%, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Συνεπώς, σύμφωνα με την εγκύκλιο που παρουσιάζει το dikaiologitika στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος καταθέτει στις υπηρεσίες του ΙΚΑ υπεύθυνη δήλωση με την οποία επιλέγει να του καταβάλλονται οι αποδοχές της θέσης που υπηρετεί, θα πρέπει ταυτόχρονα να δηλώνει εάν επιθυμεί να είναι συντάξιμος ο χρόνος απασχόλησης μέχρι την ημερομηνία λύσης της υπαλληλικής του σχέσης.

Εφόσον επιλέξει ο χρόνος να είναι συντάξιμος, ως ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης θα ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης, αλλά από την ίδια ημερομηνία η καταβολή της σύνταξης θα αναστέλλεται και θα επαναχορηγείται μετά τη λύση της υπαλληλικής σχέσης .

Όμως, εφόσον επιλέξει να μην είναι συντάξιμος, η έναρξη συνταξιοδότησης και η καταβολή της σύνταξης καθορίζονται από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης από την οποία ημερομηνία επιβάλλεται μείωση σε όλο το ποσό κατά 70%.