Οικονομία

Πως ο ασφαλισμένος θα επιλέγει τον οικογενειακό γιατρό

Πως ο ασφαλισμένος θα επιλέγει τον οικογενειακό γιατρό Πως ο ασφαλισμένος θα επιλέγει τον οικογενειακό γιατρό
Πως ο ασφαλισμένος θα επιλέγει τον οικογενειακό γιατρό Στο νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας προβλέπεται η επιλογή από τους ασφαλισμένους του Οικογενειακού Γιατρού ο οποίος θα είναι αυτός που θα παραπέμπει τον ασφαλισμένο εφόσον χρειάζεται στα άλλα επίπεδα περίθαλψης.

Τι όμως είναι ο Οικογενειακός γιατρός πως θα γίνεται η επιλογή πόσες φορές θα μπορεί ο ασφαλισμένος να αλλάζει γιατρό τις ειδικότητες θα προβλέπονται. Στα παραπάνω ερωτήματα δίνονται απαντήσεις από τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Υπηρεσίες Π.Φ.Υ. παρέχονται και από οικογενειακούς ιατρούς στα ιατρεία τους και κατ' οίκον.

Ο οικογενειακός ιατρός παρέχει όλες τις βασικές υπηρεσίες υγείας ώστε να διασφαλίζει τα κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος Π.Φ.Υ. Ειδικότερα:

Αναλαμβάνει τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων και καταστάσεων στην κοινότητα, των μειζόνων παραγόντων κινδύνου και των εμβολιασμών, καθώς και των υπηρεσιών φροντίδας υγείας και αποκατάστασης,

Συμβουλεύει, υποστηρίζει, προσανατολίζει και καθοδηγεί υπεύθυνα τον ασθενή και την οικογένεια μέσα στο σύστημα υγείας.

Επιμελείται της παραπομπής των πολιτών στα άλλα επίπεδα περίθαλψης. Ο αριθμός και το είδος των παραπομπών, καθώς και το είδος των εξετάσεων αλλά και των δοκιμασιών που εξυπηρετούν προληπτικές δραστηριότητες οφείλουν να ακολουθούν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές με βάση τα διεθνή πρότυπα,

Επιμελείται της δημιουργίας και τήρησης του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και το συντονισμό της φροντίδας, καθώς και την αποτελεσματικότητά της. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.

Καθήκοντα οικογενειακού ιατρού μπορούν να ασκούν όλοι οι ιατροί με τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής.

Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον οικογενειακό του ιατρό από το σύνολο των οικογενειακών ιατρών της οικείας Δ.Υ.Πε. Η αλλαγή του προσώπου του οικογενειακού ιατρού του δικαιούχου είναι δυνατή μόνο μία φορά στη διάρκεια του έτους, όπως επίσης και κάθε άλλη φορά που συμφωνούν ο δικαιούχος και ο οικογενειακός ιατρός.

Ο ιατρός που έχει επιλεγεί από δικαιούχο, ως οικογενειακός ιατρός του, έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την επιλογή για σοβαρούς προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Η επιλογή του οικογενειακού ιατρού των ανηλίκων και όσων τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση γίνεται από τα πρόσωπα που ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
 
Με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ο αριθμός των δικαιούχων που μπορούν να επιλέξουν τον ίδιο οικογενειακό ιατρό, ο αναγκαίος αριθμός των οικογενειακών ιατρών ανά Δ.Υ.Πε, ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής τους, η διαδικασία ανάθεσης καθηκόντων οικογενειακού ιατρού σε ιατρούς των Κέντρων Υγείας, ο τρόπος παροχής υπηρεσιών και το περιεχόμενο τους, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των οικογενειακών ιατρών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών καθορίζονται τα ζητήματα που διέπουν έννομες σχέσεις των οικογενειακών ιατρών με τις Δ.Υ.Πε και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Να συμπληρώσουμε ότι στο νομοσχέδιο έγιναν νομοτεχνικές βελτιώσεις για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), με κυριότερη εκείνη της συμπερίληψης των ανασφάλιστων στους δικαιούχους πρόσβασης στο Δίκτυο του ΠΕΔΥ, .

NETWORK