Οικονομία

Συνέχιση προγράμματος του ΟΑΕΔ με παρέμβαση του ΣτΠ

Συνέχιση προγράμματος του ΟΑΕΔ με παρέμβαση του ΣτΠ Συνέχιση προγράμματος του ΟΑΕΔ με παρέμβαση του ΣτΠ
Συνέχιση υπαγωγής σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με παρέμβαση του ΣτΠ Την συνέχιση υπαγωγής ξενοδοχειακής επιχείρησης σε πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ, αποφάσισε ο Οργανισμός μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Ξενοδοχειακή επιχείρηση συνεχούς λειτουργίας διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη για την ανάκληση υπαγωγής της στο «Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας» στο οποίο είχε ενταχθεί για επτά θέσεις εργασίας.

Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη Αρχή, αρχικά, η τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ προέβη στην ανάκληση δύο επιχορηγούμενων θέσεων με την αιτιολογία ότι η επιχείρηση μετέβαλε το καθεστώς απασχόλησης των δύο εργαζομένων (από πλήρη σε μερική απασχόληση).

Στη συνέχεια, η Επιτροπή Επίλυσης Ενστάσεων του ΟΑΕΔ, εξετάζοντας σχετική ένσταση της επιχείρησης, αποφάσισε την απόρριψη του αιτήματός της και την ανάκληση του προγράμματος για όλες τις επιχορηγούμενες θέσεις εργασίας. Σε μεταγενέστερες, δε, αιτήσεις θεραπείας της επιχείρησης, ο ΟΑΕΔ επέμεινε στην άποψη ότι δεν είναι δυνατή η επανεξέταση της υπόθεσης, λόγω μη προσκόμισης νεότερων στοιχείων από την επιχείρηση, ικανών να ανατρέψουν το σκεπτικό της ανακλητικής απόφασης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη σε έγγραφό του προς τον ΟΑΕΔ επισήμανε ότι:

- Με βάση τα στοιχεία της υπόθεσης, η μεταβολή του καθεστώτος απασχόλησης των δύο εργαζόμενων στην επιχείρηση επήλθε σε χρόνο προγενέστερο της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα.

- Η εκ των υστέρων ανάκληση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα για το σύνολο των επιχορηγούμενων θέσεων εργασίας με απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Ενστάσεων του ΟΑΕΔ, ακόμα και αν παρέχεται ως δυνατότητα με βάση το κανονιστικό πλαίσιο, έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ρευστότητα της επιχείρησης και τη βιωσιμότητα των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, επιτείνει συσσωρευμένα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, υπονομεύοντας στην πράξη μακροπρόθεσμα τον στόχο του προγράμματος που είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Έπειτα από την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, και μετά την κατάθεση υπεύθυνων δηλώσεων των υπαλλήλων της επιχείρησης ότι η μεταβολή του καθεστώτος απασχόλησης- μείωση ωρών εργασίας πραγματοποιήθηκε με τη συναίνεσή τους, η Ειδική Επιτροπή Ενστάσεων του ΟΑΕΔ αποφάσισε τη συνέχιση του προγράμματος για την επιχείρηση, για το σύνολο των επιχορηγούμενων επτά θέσεων εργασίας.