Ελλάδα

Κακοκαιρία Atena: Ραγδαίες καταιγίδες στην Κέρκυρα - LIVE η πορεία των φαινομένων

Κακοκαιρία Atena: Ραγδαίες καταιγίδες στην Κέρκυρα - LIVE η πορεία των φαινομένων Φωτογραφία: UNSPLASH
Νωρίτερα ήχησε 112 στη Δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Μακεδονία λόγω της κακοκαιρίας ATENA.

Καταρρακτώδης βροχή πλήττει αυτή την ώρα την Κέρκυρα με την κακοκαιρία ATENA να κάνει σαρωτικό πέρασμα στην περιοχή.

Ήδη λίγο πριν τις 9 το βραδυ σύμφωνα με το meteo, ο όγκος της βροχής υπολογίστηκε στα 122,60 χιλιοστά. Για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν από την έντονη βροχόπτωση, στο νησί έφτασε πτρν από λίγο κλιμάκειο της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων με βάρκα ενώ η Πυροσβεστική βρίσκεται σε μερική επιφυλακή από τις 21:00, με εντολή Αρχηγού Π.Σ.

Νωρίτερα είχε ηχήσει το 112 σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Το μήνυμα προειδοποιούσε για έκτακτα καιρικά φαινόμενα και καλούσε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ως και το μεσημέρι στις 10/9. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών» αναφέρει το μήνυμα.

{https://twitter.com/112Greece/status/1833165663541543215}

Αντίστοιχο μήνυμα έλαβαν και οι κάτοικοι σε Θεσσαλία και Μακεδονία.

{https://twitter.com/112Greece/status/1833201532013298043}

Τα πρώτα προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κέρκυρα

Με την πρώτη βροχή ωστόσο την εμφάνισή τους έκαναν και τα πρώτα προβλήματα στην Κέρκυρα. Σύμφωνα ε το Corfunews για μία ακόμα φορά στην Αγίας Σοφίας, παρά το γεγονός ότι συνεργεία της ΔΕΥΑΚ καθάρισαν τα φρεάτια, βγήκαν τα λύματα στην επιφάνεια, όπως φαίνεται και σε σχετικό βίντεο.

{https://www.youtube.com/watch?v=nhIxqN1zk5E}

Κoλυδάς στο Dnews: Τα δύσκολα με την κακοκαιρία είναι από τώρα μέχρι και τα ξημερώματα σε Δυτική Στερεά, Ήπειρο και Ιόνιο.

Για μια σοβαρή κακοκαιρία μίλησε ο Θοδωρής Κολυδάς, εξηγώντας στο Dnews ότι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα ακόμη και για πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον Δ/ντη της ΕΜΥ, ήδη στη Βόρεια Κέρκυρα σημειώνονται καταιγίδες με τα ύψη του νερού να έχουν πέσει 63,8 χιλιοστά βροχής και ειδικά στα Πετάλεια της Κέρκυρας. Επίσης στο Καραβοστάσι έχουν πέσει 30 χιλιοστά και στην Ωλένη Ηλείας 33.

«Τα δύσκολα με την κακοκαιρία είναι από τώρα μέχρι και τα ξημερώματα σε Δυτική Στερεά, Ήπειρο και Ιόνιο. Επίσης αναμένεται χαλάζι σε Θεσσαλία και συγκεκριμένα στα δυτικά όπως στο Γαρδίκη».

Κατά τον Θ.Κολυδά χαλάζι θα έχουμε και την Τρίτη σε Θεσσαλία, Γρεβενά και Σποράδες, ενώ την Τετάρτη σε Πρέβεζα, Πύργο, Αν.Μακεδονία και Θράκη».

«Η κακοκαιρία θα είναι προοδευτική και η επιδείνωση του καιρού θα είναι ραγδαία, κατέληξε ο κ. Κολυδάς υπογραμμίζοντας με νόημα ότι χρειάζεται πολύ προσοχή για πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή του Αχελώου, στην Καρδίτσα, στην Λάρισα και τα Τρίκαλα, στην Λαμία και στον Πύργο καθώς επίσης σε Κοζάνη, Βέροια, Καστοριά, Κιλκίς και Σέρρες. Bίντεο από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την εθνική οδό Πατρών - Πύργου δείχνουν τη σφοδρότητα του φαινομένου.

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/8539175849448527/}

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/1034710004998191/}

Δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, θα υπάρξει μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί ριπαίοι άνεμοι.

Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

1. Από το βράδυ της Δευτέρας (9-9-2024) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-9-2024) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10-9-2024) προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.

2. Από τα ξημερώματα της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

3. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-9-2024) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.

4. Από το βράδυ της Τρίτης (10-9-2024) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-9-2024) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

LIVE η πορεία της κακοκαιρίας