Οικονομία

ΕΦΚΑ: Πότε γίνεται αναγνώριση χρόνου ασφάλισης σε υπηκόους τρίτων χωρών

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Οδηγίες για την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης σε υπηκόους τρίτων χωρών παρέχει εγκυκλιος του ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα ο ΕΦΚΑ θα προχωρά σε αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, μόνο στις περιπτώσεις πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους.

Οπως αναφέρεται από 21.8.2018 και πλέον, για την υποβολή αίτησης για χορήγηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, δεν απαιτείται από τους ενδιαφερόμενους η κάλυψη πλήρους ασφάλισης ασθενείας.

Ετσι αιτήσεις που υποβλήθηκαν και εκκρεμούν στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ή στις Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας πριν την δημοσίευση του νόμου, ήτοι έως 22/5/2018, θα εξετάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Κατόπιν των ανωτέρω, οι αρμόδιοι υπάλληλοι μπορούν να προβαίνουν σε αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης για πλήρη κάλυψη ασθένειας, μόνο στις περιπτώσεις πολιτών τρίτων χωρών που έχουν υποβάλλει αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους εφόσον είναι κάτοχοι Βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης που τους χορηγήθηκε.

Ως εκ τούτου και στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης, αιτήσεις που εκκρεμούν κατά τα ανωτέρω έως την 22/5/2018, θα πρέπει να αναζητηθούν ώστε να προχωρήσει άμεσα η έκδοση αποφάσεων αναγνώρισης και σε κάθε περίπτωση πριν την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας αποδοχής της αναγνώρισης από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ή τις αρμόδιες υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, δηλαδή μέσα σε χρονικό διάστημα (3) τριών μηνών από σήμερα 7/3/2019, σύμφωνα και με το σχετικό (2) έγγραφο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Παράλληλα με έναρξη ισχύος τρεις (3) μήνες από τη δημοσίευσή του για την υποβολή αίτησης για χορήγηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, βάσει των ανωτέρω διατάξεων, δεν απαιτείται πλέον από τους ενδιαφερόμενους, η κάλυψη πλήρους ασφάλισης ασθενείας.

Οι αιτήσεις για χορήγηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους που υποβλήθηκαν και εκκρεμούν στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ή στις Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4540/2018, ήτοι μέχρι 22.5.2018 εξετάζονται από την αρχή στην οποία υποβλήθηκαν, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Κατά την εξέταση των ανωτέρω αιτήσεων, πλην αυτών που υπάγονται στην περ. α της παρ.1 του άρθρου 19 του ν. 4251/2014, λαμβάνονται υπόψη οι διατάξεις του τρίτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 4251/2014, όπως τροποποιείται δυνάμει της παρ.4 του άρθρου 31 του ν.4540/2018.»