Οικονομία

Αραχωβίτης από Νάξο: Ευκαιρίες ανάπτυξης του αγροκτηνοτροφικού και του τουριστικού τομέα

Αραχωβίτης από Νάξο: Ευκαιρίες ανάπτυξης του αγροκτηνοτροφικού και του τουριστικού τομέα
Τις δυνατότητες της Νάξου για περαιτέρω ανάπτυξη τόσο στον αγροκτηνοτροφικό τομέα όσο και στον τουριστικό τομέα, διαπίστωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης κατά τη διήμερη επίσκεψή του (26 και 27 Μαρτίου) που ολοκληρώθηκε σήμερα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αραχωβίτης επισκέφτηκε αντιπροσωπευτικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του νησιού, καθώς και τις τοπικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, δημόσιες αγροτικές υποδομές και τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης του νησιού.

«Η Νάξος έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και τουριστικά και αγροτοκτηνοτροφικά, ενώ στόχο θα πρέπει να αποτελέσει η διατήρηση της ήπιας αγροτουριστικής ανάπτυξης του νησιού, βασισμένη στην αγροτική παραγωγή» είπε ο κ. Αραχωβίτης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα χωροταξικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τόσο το νοσοκομείο όσο και το (πρώην) Κέντρο Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ). «Εξετάζουμε τα ζητήματα των αναγκών χωροθέτησης της Νάξου συνολικά, γιατί η λύση δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Θα δούμε συνολικά τις ανάγκες και στο ΚΕΠΠΥΕΛ θα δημιουργήσουμε έναν χώρο σύγχρονο στην υπάρχουσα θέση ή αλλού» επεσήμανε σχετικά ο κ. Αραχωβίτης και συμπλήρωσε πως «το ΚΕΠΠΥΕΛ δεν μπορεί να αποδυναμωθεί, γιατί η σποροπαραγωγή στη Νάξο είναι μια σπουδαία δραστηριότητα και η πατάτα Νάξου είναι περίφημη, αλλά παράλληλα το Νοσοκομείο της Νάξου έχει μεγάλη δυναμική και πρέπει να ενισχυθεί».

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης του έργου του φράγματος Τσικαλαρίου, το οποίο και χρηματοδοτείται από το ΥΠΑΑΤ, υπογραμμίζοντας ότι το έργο θα δώσει πνοή στην τοπική αγροτική παραγωγή. Τόνισε επίσης πως στόχος του έργου είναι να είναι τόσο άρτιο όσο και λειτουργικό για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των προηγούμενων δεκαετιών με τη δημιουργία «φαραωνικών» έργων τα οποία έμειναν στο «κόψιμο της κορδέλας» και δεν κατέστησαν ποτέ λειτουργικά.

Τέλος, ο υπουργός ενημερώθηκε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Νάξου για τα προβλήματα της αγοράς με προϊόντα που «βαφτίζονται» και πωλούνται ως προϊόντα Νάξου. «Ο αγώνας ο μεγάλος είναι στον έλεγχο της αγοράς», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Αραχωβίτης και συμπλήρωσε ότι τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων, το κόστος παραγωγής, η τήρηση της νομιμότητας στην αναγραφή, καθώς και ζητήματα με τα σημεία λιανικής πώλησης εκτός από τις μονάδες παραγωγής, αφού τελικός ζημιωμένος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο παραγωγός.