Οικονομία

Τροπολογία «ένεση» στα επιμελητήρια της χώρας

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Τροπολογία που εισάγονται νέες διατάξεις για τα επιμελητήρια της χώρας και την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Οικονομίας και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Με τις διατάξεις της τροπολογίας ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ειδικότερα επανακαθορίζεται το καθεστώς λειτουργίας της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.).

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:
- Μειώνεται από δυόμισι χιλιάδες (2.500) ευρώ που ισχύει σήμερα σε χίλια (1.000) ευρώ πλην Φ.Π.Α., το κατώτατο ύψος των συναπτόμενων δημόσιων συμβάσεων (συμπεριλαμβανομένου και των τροποποιητικών συμβάσεων αυτών), επί των οποίων επιβάλλεται η προβλεπόμενη κράτηση, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.

- Εξομοιώνεται το επίδομα ευθύνης του Νομικού Συμβούλου της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. με το επίδομα προϊσταμένου της Διεύθυνσης της Αρχής, των Προϊσταμένων των Γραφείων οργανικών μονάδων της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. με αυτό του Προϊσταμένου Τμήματος της Αρχής [παραμένει το ίδιο, (290 ευρώ), καθόσον τα επιδόματα αυτών έχουν καθορισθεί στο ίδιο ύψος]. γ. Λαμβάνει εφεξής, επίδομα θέσεως ευθύνης Προϊσταμένου, ο επί κεφαλής υπάλληλος της Τεχνικής υπηρεσίας της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.
- Περιορίζεται σε τρία (3) έτη, από πέντε (5) έτη που ισχύει, η θητεία του Γενικού Διευθυντή της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.
- Συνιστώνται, για την υποβοήθηση του Προέδρου της Αρχής στην άσκηση των καθηκόντων του, τρεις οργανικές θέσεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για τις οποίες εφαρμόζονται αναλογικά οι ειδικώς οριζόμενες διατάξεις.

Επίσης εναρμονίζεται το εθνικό δίκαιο με το πλαίσιο του Κανονισμού (EE) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 σχετικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των συμμετεχόντων σε πράξεις που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία - ΕΔΕΤ, το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Χ.Μ. ΕΟΧ), το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και υλοποιούνται στο πλαίσιο των σχετικών επιχειρησιακών προγραμμάτων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 (το υφιστάμενο πλαίσιο αναφέρεται στις πράξεις που συγχρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Παράλληλα με την τροπολογία επανακαθορίζεται το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.).

Ρυθμίζονται διάφορα θέματα σχετικά με τη λειτουργία των Επιμελητηρίων και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (Κ.Ε.Ε.).

Ειδικότερα:
- Αναλαμβάνεται από το οικείο Επιμελητήριο ή την Κ.Ε.Ε. το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των οριζόμενων αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που τίθενται σε διαδικασία εκκαθάρισης,

- Προβλέπεται η μεταφορά του προσωπικού των υπό λύση αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών στα επιμελητήρια ή την Κ.Ε.Ε. με την ίδια σχέση εργασίας υπό την προϋπόθεση ότι το προσωπικό αυτό να έχει προσληφθεί έως την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4497/2017 (13.11.2017). Το προσωπικό που υπηρετεί στις εν λόγω εταιρείες με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και μεταφέρεται στους ανωτέρω φορείς, κατατάσσεται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις.

-. Λαμβάνεται πρόνοια για την διατήρηση αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες διαχειρίζονται συγχρηματοδοτούμενα έργα που εγκρίθηκαν ή θα εγκριθούν μέχρι τις 31 Μαΐου 2019, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων αυτών.

- Εισάγεται η δυνατότητα αύξησης της προβλεπόμενης επιχορήγησης από τα επιμελητήρια προς τους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους, αποκλειστικά για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού τους.

Τέλος εξαιρούνται των περιορισμών των άρθρων 107 και 194 του ν.3852/2010 σχετικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων που δύναται να έχουν οι Ο.Τ.Α. α'και β' βαθμού προκειμένου να είναι δυνατή η συμμετοχή τους στο
μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Ν.Ε.Π.).

NETWORK