Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Χωρίς αίτηση, αυτόματα η επιστροφή φόρου στις εταιρείες

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Χωρίς αίτηση θα γίνουν οι επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων για τις φορολογικές δηλώσεις 2019 στα νομικά πρόσωπα όπως προκύπτει από απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ και που δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ

Ειδικότερα με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταργείται η υποχρέωση υποβολής ιδιαίτερης αίτησης για την επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, που προκύπτει βάσει δήλωσης, για τις δηλώσεις που υποβάλλονται από την έκδοση της απόφασης και εφεξής.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, στις περιπτώσεις που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου, η δήλωση φόρου εισοδήματος συνιστά αυτόματα και αίτηση επιστροφής, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται κατ’ αυτό τον τρόπο η επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους.

Η απόφαση αναφέρει:

«Σε περίπτωση που με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή, παρέλκει η υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογουμένου, όπως αυτό ορίζεται από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 42 του ν. 4174/2013, καθόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος επέχει θέση έγγραφου αιτήματος.».

Η αλλαγή αυτή έγινε μετά από την ανάγκη ομοιόμορφης εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων από τους υπόχρεους, όπως ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 68 του ν. 4172/2013.

NETWORK