Οικονομία

Στο ΚΕΑΟ οι οφειλές από εισφορές των αυτοαπασχολουμένων

Στο ΚΕΑΟ οι οφειλές από εισφορές των αυτοαπασχολουμένων Στο ΚΕΑΟ οι οφειλές από εισφορές των αυτοαπασχολουμένων
Στο ΚΕΑΟ οι οφειλές από εισφορές των αυτοαπασχολουμένων Στο ΚΕΑΟ εντάσσονται οι καθυστερούμενες εισφορές του ΕΤΕΑ, του ΤΑΠΙΤ και του ΤΑΥΤΕΚΩ σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ όπου καθορίζει τις λεπτομέρειες σχετικά με την είσπραξη των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων ασφαλισμένων των παραπάνω ταμείων μέσω της υποβολής ΑΠΔ .

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος σχετικά με την υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ ο  εργοδότης που την υποβάλλει στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υποχρεούται να δηλώνει σε αυτήν και τις ασφαλιστικές εισφορές:

α) υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και του Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) από 1.12.2013 και

β) υπέρ των λοιπών Τομέων του ΤΑΠΙΤ και των Τομέων και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) από 1.1.2014, σύμφωνα με την διαδικασία εφαρμογής του θεσμού της ΑΠΔ

Όπως είναι γνωστό την υποχρέωση αυτή έχουν από 1.12.2013 και οι αυτοαπασχολούμενοι ήδη ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑ, το ΤΑΠΙΤ και το ΤΑΥΤΕΚΩ.

Η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) και του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) (εισφορές πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης για παροχές υγείας σε είδος και σε χρήμα) που δηλώνονται υποχρεωτικά στην ΑΠΔ, καθώς και η βεβαίωση των εισφορών και η δια καταλογιστικών πράξεων είσπραξη των βεβαιωμένων εισφορών και προσθέτων τελών υπέρ του ΕΤΕΑ, του ΤΑΠΙΤ και του ΤΑΥΤΕΚΩ πραγματοποιείται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μαζί με τις υπέρ αυτού νομοθετημένες εισφορές και τις εισφορές που συνεισπράττει για άλλους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής, σύμφωνα με την νομοθεσία που προβλέπεται για την είσπραξη των εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και την ήδη ισχύουσα διαδικασία για την βεβαίωση, είσπραξη και απόδοση των εισφορών του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

Η βεβαίωση και η είσπραξη των εισφορών υπέρ ΕΤΕΑ, για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους ήδη ασφαλισμένους του, γίνεται με την διαδικασία που προβλέπεται για την είσπραξη των εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και προκειμένου για μισθωτούς πραγματοποιείται με το άθροισμα των ασφαλίστρων των δύο Οργανισμών ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑ (ενιαίο πακέτο κάλυψης).

Ειδικά για τις κατηγορίες των μισθωτών που αμείβονται με κυμαινόμενες αποδοχές και κατατάσσονται σε ασφαλιστικές κλάσεις τεκμαρτών ημερομισθίων, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, οι εισφορές υπέρ ΕΤΕΑ υπολογίζονται στις κλάσεις που κατατάσσονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η βεβαίωση και η είσπραξη των εισφορών υπέρ ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ πραγματοποιείται σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του ΤΑΠΙΤ και του ΤΑΥΤΕΚΩ και τη γενικότερη ισχύουσα νομοθεσία (ποσοστά εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, βάση υπολογισμού των εισφορών) και με την διαδικασία που προβλέπεται για την είσπραξη των εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η απεικόνιση δε στην ΑΠΔ γίνεται με ξεχωριστό πακέτο κάλυψης (2η εγγραφή).

Απόδοση εισφορών

1. Εισφορές υπέρ των ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ που εισπράττονται από τις Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και αντιστοιχούν σε μισθολογική περίοδο: α) από 1.12.2013 και μετά για το ΕΤΕΑ και τον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ και β) από 1.1.2014 και μετά για τους λοιπούς Τομείς του ΤΑΠΙΤ και τους Τομείς και τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, αποδίδονται στα ανωτέρω Ταμεία αντίστοιχα με το νέο σύστημα βεβαίωσης και είσπραξης εισφορών του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ που ισχύει.

2. Οι εισπραττόμενες εισφορές των ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ αποδίδονται σε αυτά αντίστοιχα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μηνιαία, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την οριστικοποίηση των εγγραφών της ΑΠΔ.

Αποζημίωση - προμήθεια ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

1. Η συμμετοχή του ΕΤΕΑ, του ΤΑΠΙΤ και του ΤΑΥΤΕΚΩ στην δαπάνη της αρχικής επένδυσης διαμόρφωσης του συστήματος κοινής διαχείρισης της ΑΠΔ του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προσδιορίζεται σε ποσοστό 50%, 30% και 20% αντίστοιχα της συνολικής δαπάνης.

2. Το ποσοστό αποζημίωσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τις πάσης φύσεως προσφερόμενες στο ΕΤΕΑ, στο ΤΑΠΙΤ και στο ΤΑΥΤΕΚΩ υπηρεσίες βεβαίωσης και είσπραξης εισφορών καθορίζεται σε ποσοστό 0,25% επί του συνόλου των από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εισπραττομένων εσόδων των εν λόγω Ταμείων αντίστοιχα.

3. Το ποσό αποζημίωσης παρακρατείται μηνιαίως από το ποσό οφειλής εισφορών του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ προς το ΕΤΕΑ, το ΤΑΠΙΤ και το ΤΑΥΤΕΚΩ αντίστοιχα.

Ενστάσεις - εκκρεμείς δίκες

1. Για την επίλυση όλων των αναφυομένων ασφαλιστικών διαφορών και αμφισβητήσεων σχετικά με τη βεβαίωση και είσπραξη των εισφορών, ακολουθείται η ισχύουσα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διαδικασία.

Επί των ενστάσεων εργοδοτών κατά των πάσης φύσεως αποφάσεων του αρμόδιου Διευθυντή του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που αφορούν τον υπολογισμό και την καταβολή των εισφορών υπέρ ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ, αποφαίνονται οι αρμόδιες Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μετά από εισήγηση του αρμοδίου οργάνου του οικείου ταμείου, όπου απαιτείται. Οι ανωτέρω Επιτροπές αποφαίνονται και επί ενστάσεων ασφαλισμένων κατά αποφάσεων του αρμόδιου Διευθυντή του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που αφορούν την ασφάλιση και την διάρκεια της ασφαλιστικής σχέσης.

2. Εκκρεμείς δίκες με διάδικο το ΕΤΕΑ, το ΤΑΠΙΤ και το ΤΑΥΤΕΚΩ συνεχίζονται στο όνομα των εν λόγω Ταμείων με την ισχύουσα διαδικασία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές

1. Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) καθίσταται αρμόδιος φορέας για την είσπραξη των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 101 του ν. 4172/2013 (Α'167), προκειμένου για εισφορές που βεβαιώνονται και συνεισπράττονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με βάση το άρθρο 2 της απόφασης αυτής.

2. Για τις καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 101 του ν. 4172/2013 (Α'167) συντάσσεται πράξη βεβαίωσης οφειλής από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία διαβιβάζεται αυτοματοποιημένα στη βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις των παρ. 9 και 12 του ανωτέρω άρθρου και νόμου.

Σε αντίθετη περίπτωση, για τις καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές που δεν διαβιβάζονται στο ΚΕΑΟ εφαρμόζεται η ήδη ισχύουσα διαδικασία για την βεβαίωση, είσπραξη και απόδοση των εισφορών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

NETWORK