Πολιτική

Εστία διαρκούς πολιτικής πίεσης για την κυβέρνηση τα ζητήματα κράτους δικαίου

Εστία διαρκούς πολιτικής πίεσης για την κυβέρνηση τα ζητήματα κράτους δικαίου
Η γραμμή άμυνας του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στην κριτική που δέχεται εδώ και καιρό για τα ζητήματα αυτά- όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σε διεθνές επίπεδο- επιχειρείται να ενισχυθεί στην βάση της χθεσινής εξέλιξης στην Δικαιοσύνη.

Όσο και εάν η κυβέρνηση σπεύδει να επικαλεστεί τις χθεσινές εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών για να εκπέμψει μήνυμα ότι δεν υφίσταται πτυχή αυτού του σκανδάλου που να την αφορά, τα αναπάντητα ερωτηματικά και οι έντονες πολιτικές αντιδράσεις καθιστούν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να υφίσταται έντονη πολιτική πίεση και για την συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και συνολικά για τα ζητήματα που αφορούν στο κράτος δικαίου.

Η γραμμή άμυνας του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στην κριτική που δέχεται εδώ και καιρό για τα ζητήματα αυτά- όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σε διεθνές επίπεδο- επιχειρείται να ενισχυθεί στην βάση της χθεσινής εξέλιξης στην Δικαιοσύνη, αλλά και σε συνέχεια της πρόσφατης ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος μιλά για δικαίωση της στάσης αναμονής για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που έχει τηρήσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση στην οποία καταλογίζει ότι επιχείρησε να προκαταλάβει εμπλοκή Μαξίμου στην υπόθεση των υποκλοπών. Η κυβέρνηση καταλογίζει επίσης στην αντιπολίτευση ότι τηρεί επιλεκτική στάση απέναντι στην Δικαιοσύνη, αναλόγως με το εάν της είναι αρεστές ή όχι οι αποφάσεις της.

Με την αντιπολίτευση ωστόσο να εγείρει ήδη σειρά ερωτημάτων στα οποία εκ των πραγμάτων θα καλείται να δώσει απαντήσεις και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η πραγματικότητα είναι πως η υπόθεση αυτή θα έχει συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο. Και η πίεση που αναπόφευκτα θα εξακολουθήσει να δέχεται η κυβέρνηση μπορεί να συμβάλει και στην περαιτέρω φθορά της, ειδικά σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αναστρέψει- με κάποιες θετικές εξελίξεις στα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες (ακρίβεια, Υγεία κ.λ.π)- το αρνητικό κλίμα που έχει αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα κράτους δικαίου, μεταξύ των οποίων και το σκάνδαλο των υποκλοπών, συνιστούν αδύναμο σημείο για την συνολική εικόνα της κυβέρνησης. Αυτό έχει καταδειχθεί και από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο στηρίχθηκε από τις πολιτικές δυνάμεις- Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους και Πράσινους- που πρόσφατα αποτέλεσαν τους βασικούς συμμάχους του ΕΛΚ για την λήψη αποφάσεων σχετικά με τους θεσμικούς επικεφαλείς της ΕΕ την επόμενη περίοδο, μεταξύ των οποίων και για την επανεκλογή του Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Για το Μέγαρο Μαξίμου πάντως τα πράγματα... βαίνουν καλώς και μάλιστα ο πρωθυπουργός υποστήριξε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι αυτή είναι μία πορεία που πρόσφατα αναγνώρισε και η ΕΕ «σε πείσμα όσων εξαπέλυσαν μύδρους κατά της κυβέρνησης για τα θέματα του κράτους δικαίου».

Υποστήριξε μάλιστα πως «η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε και δικαίωσε απόλυτα την κυβερνητική πολιτική».

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να απαντήσει σε υψηλούς τόνους στην κριτική της αντιπολίτευσης και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο καταλογίζει ότι εκείνος «κυβέρνησε υπονομεύοντας τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη». Υπενθυμίζει μάλιστα σε κάθε ευκαιρία- όπως έκανε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- ότι «σήμερα στην Ελλάδα δεν λειτουργούν «παραϋπουργεία Δικαιοσύνης» στο Μαξίμου, όπως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα κυνικά είχε παραδεχθεί ο πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής».