Οικονομία

Αυτοαπασχολούμενοι: Χρεωστικά εκκαθαριστικά με μέσο φόρο 2.000 ευρώ

Αυτοαπασχολούμενοι: Χρεωστικά εκκαθαριστικά με μέσο φόρο 2.000 ευρώ Φωτογραφία: pexels
Στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν ότι το νέο σύστημα φορολόγησης έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα έσοδα.

Πάνω από 470.000 φορολογούμενοι αναμένεται να λάβουν αυξημένα εκκαθαριστικά φέτος, με πολλές μικρές επιχειρήσεις να αναφέρουν επιβαρύνσεις που ξεπερνούν το 100% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι αυξήσεις αυτές σχετίζονται τόσο με το φόρο εισοδήματος όσο και με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν ότι το νέο σύστημα φορολόγησης έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα έσοδα, με τον συνολικό φόρο να αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,2 δισ. ευρώ, έναντι των 3,8 δισ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται εν μέρει στην εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος, που οδήγησε σε αύξηση του δηλωθέντος εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων κατά τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η αύξηση του φόρου εισοδήματος ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια κοινωνικών επιδομάτων για πολλούς επαγγελματίες. Τα στατιστικά δείχνουν ότι, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν υποβληθεί ακόμη περισσότερες από 500.000 δηλώσεις, η ΑΑΔΕ έχει ήδη βεβαιώσει τον ίδιο φόρο με πέρυσι, περίπου 3,8 δισ. ευρώ για πάνω από 2,1 εκατομμύρια φορολογουμένους με χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Με την υποβολή και των υπόλοιπων 500.000 δηλώσεων μέσα στην επόμενη εβδομάδα, το σύνολο του φόρου που θα βεβαιωθεί αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ ο μέσος φόρος ανά χρεωστική δήλωση θα φτάσει για πρώτη φορά κοντά στις 2.000 ευρώ.

Οι αυξημένοι φόροι δεν αφορούν μόνο τους επιτηδευματίες, αλλά και μισθωτούς με δύο θέσεις απασχόλησης ή όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια, οι οποίοι επίσης αναμένεται να καταβάλουν περισσότερα. Στους επαγγελματίες όμως προβλέπονται οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

Από το σύνολο των 735.000 που έρχονται αντιμέτωποι με το τεκμαρτό εισόδημα, περίπου 500.000 θα αντιμετωπίσουν επιβαρύνσεις, άλλοι μερικές εκατοντάδες ευρώ και άλλοι αρκετές χιλιάδες ευρώ, ενώ για περίπου 120.000 δεν θα υπάρξει διαφορά σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχουν και περίπου 125.000 που θα επωφεληθούν λόγω της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος.