Οικονομία

Τα νέα κριτήρια για την προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ

Τα νέα κριτήρια για την προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ Τα νέα κριτήρια για την προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ
Τα νέα κριτήρια για την προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ Με 10 χρόνια διαμονή στη Ελλάδα θα καταβάλλεται η προνοιακή σύνταξη των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους υπερήλικες ενώ προβλέπετε και η δυνατότητα συμψηφισμού με τυχόν σύνταξη που λαμβάνει ο συνταξιούχος από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα η προνοιακή σύνταξη ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ θα επανέλθει αφού θα αλλάξει το κριτήριο διαμονής και θα θεσπιστεί πλέον η 10 ετής διαμονή στην χώρα και όχι τα 20 έτη που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση.

Την αλλαγή των κριτηρίων για τις συντάξεις του ΟΓΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικές προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας κ.Β. Κεγκέρογλου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα κριτήρια που θεσπίστηκαν οδήγησαν σε μεγάλες αδικίες και χιλιάδες υπερήλικες χωρίς σύνταξη.

Το Υπουργείο επεξεργάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση για την άρση των αδικιών αυτών και την επιστροφή των συντάξεων σε μεγάλη μερίδα συνταξιούχων είπε ο Β. Κεγκέρογλου.

Η σύνταξη υπερήλικων ανασφάλιστων σύμφωνα με την πρόταση που είχε καταθέσει ο Διοικητής του ΟΓΑ κ Βεργίνης και έκανε αποδεκτή το υπουργείο Εργασίας η σύνταξη αναμένεται να επανέλθει σε τρία στάδια.

Σύμφωνα με την πρόταση , το 2014 να δοθεί ποσό 216 ευρώ, το 2015 να καταβάλλονται 270 ευρώ και το 2016 να αποκατασταθεί πλήρως η σύνταξη, στα 360 ευρώ.Αν ο δικαιούχος εισπράττει σύνταξη από ξένω κράτος, αυτή θα αφαιρείται από τη σύνταξη του ΟΓΑ