Οικονομία

Εξετάζεται η περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων

Εξετάζεται η περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων Εξετάζεται η περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων
Εξετάζεται η περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων Το ενδεχόμενο της περαιτέρω απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων εξετάζει η κυβέρνηση αφού η τρόικα θέτει το επιχείρημα ότι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Αγγλία είχε ως αποτέλεσμα την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ των υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης και εκπροσώπων της τρόικας για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), αναφέρθηκε ότι η απελευθέρωση τιμών θα προκαλέσει αρνητικές συνέπειες. Αλλωστε, οι τιμές των εν λόγω φαρμάκων στην Ελλάδα είναι ήδη οι χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Τα ΜΥΣΥΦΑ περιλαμβάνουν στην πλειονότητά τους βιταμίνες, διαιτητικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής τα οποία έχουν ήδη απελευθερωθεί.

Σύμφωνα με το in.gr από την πλευρά του υπουργείου Υγείας ειπώθηκε ότι η απευλευθέρωση των υπολοίπων κατηγοριών φαρμάκων (οι πωλήσεις ανέρχονται σε περίπου 100 εκατομ. ευρώ) πρέπει να αποφευχθεί, κυρίως για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Μάλιστα, τονίστηκε ότι η επίκληση, από πλευράς της τρόικας, της Μεγάλης Βρετανίας, ως παράδειγμα απελευθέρωσης, με αποτέλεσμα την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα, δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στην Ελλάδα. Η λειτουργία περίπου 11.000 φαρμακείων ακυρώνει το επιχείρημα της ευκολότερης πρόσβασης.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επικαλέστηκε την έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία σε πολλές άλλες χώρες του Νότου όπου υπήρξε απελευθέρωση στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, αυτά διατίθενται μέσω των φαρμακείων.

Να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα για το θέμα των φαρμάκων δεν έχουν ολοκληρωθεί. Νέα συνάντηση των δύο πλευρών έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 4 Μαρτίου.