Οικονομία

ΕΡΤ: Εφαρμόζουν τώρα την απόφαση για τους υπαλλήλους μετά το «μαύρο» - Κάποιοι παίρνουν 30.000 ευρώ και κάποιοι χρωστούν την αποζημίωση

ΕΡΤ: Εφαρμόζουν τώρα την απόφαση για τους υπαλλήλους μετά το «μαύρο» - Κάποιοι παίρνουν 30.000 ευρώ και κάποιοι χρωστούν την αποζημίωση
Αναστάτωση και ανάμεικτα συναισθήματα επικρατούν στην ΕΡΤ μετά το μήνυμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες οτι την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα ποσά για τους δικαιούχους (μισθοί δύο ετών) και για εκείνους που θα επιστρέψουν χρήματα διότι δούλευαν σε οποιαδήποτε δουλειά μέχρι την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Στην εφαρμογή της ΚΥΑ που εκδόθηκε τον Μάρτιο για τον συμψηφισμό οφειλών ή αποζημιώσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ αποφάσισε η εταιρία ολοκληρώνοντας έτσι την διαδικασία για τα ποσά που αναλογούν κατά περίπτωση σε κάθε έναν , ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει.

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει , και αυτό περιγράφεται στην ΚΥΑ οτι οι υπάλληλοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

α) εκείνους που δεν δούλεψαν πουθενά την περίοδο του «μαύρου»

β ) εκείνους που έκαναν αίτηση και εντάχθηκαν είτε στη ΔΤ είτε και στη ΝΕΡΙΤ στην συνέχεια αλλά είτε δούλευαν σε οποιαδήποτε άλλη εργασία κατά την περίοδο που η ΕΡΤ ήταν κλειστή.

Με ενημέρωση που εστάλη νωρίτερα την Τρίτη (11/6) στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ γνωστοποιήθηκε οτι την Παρασκευή θα οριστικοποιηθεί το ποσόν που αναλογεί στον κάθε έναν ανάλογα βέβαια σε ποια κατηγορία ανήκει. Ετσι, κάποιοι θα πάρουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, και κάποιοι καλούνται απλά να γυρίσουν πίσω την αποζημίωση (περίπου 8 – 10.000 ευρώ κατά μέσο όρο) επειδή είτε απλά δούλευαν κάπου αλλού είτε είχαν εργαστεί στην τότε Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ) είτε στην ΝΕΡΙΤ μετέπειτα.

Οσοι δεν δούλεψαν πουθενά και απλά επέστρεψαν στην ΕΡΤ μετά την αναβίωσή της από την κυβέρνηση θα πάρουν τους μισθούς δύο ετών μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές , χρήματα που κατά μέσο όρο μπορεί να φτάσουν από 30.000 έως και 40.000 ευρώ με την υποχρέωση βέβαια να επιστρέψουν τα χρήματα της αποζημίωσης όταν η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου έκλεισε την ΕΡΤ.

Οσοι μετά το «μαύρο» έκαναν αίτηση και προσλήφθηκαν στη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ αλλά και όσοι τυχόν δούλευαν κάπου αλλού και έπαιρναν μισθό, καλούνται να επιστρέψουν την αποζημίωση αυτή χωρίς να δικαιούνται τους μισθούς των δύο ετών που λαμβάνουν όσοι δεν εργάζονταν πουθενά.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας έχουν την επιλογή να επιστρέψουν το ποσό που πήραν ως αποζημίωση εφάπαξ αλλιώς θα κρατείτει απο δω και πέρα από τον μισθό τους το ποσό κατ ελάχιστο των 100 ευρώ μηνιαίως μέχρι να εξοφλήσουν.

Οσοι δικαιούνται τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ θα τα δουν μαζί με την μισθοδοσίας τους σε 12 δόσεις, δηλαδή το επόμενο δωδεκάμηνο στον μισθό θα προστίθεται και η δόση των οφειλομένων διαιρούμενη δια του δώδεκα μεχρις ότου εξοφληθούν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι για τον επόμενο χρόνο οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που δικαούνται τα ποσά θα παίρνουν κάθε μήνα περίπου τρία μηνιάτικα.

Διχασμένοι οι εργαζόμενοι

Το θέμα αυτό έχει προ πολλού διχάσει τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ.

Οταν έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης κάποιοι να πληρώσουν και κάποιοι να πληρωθούν, δημιουργήθηκε ένταση στο ραδιομέγαρο καθώς κυριάρχησε η άποχη οτι εκείνοι που δέχτηκαν να δουλέψουν σε ΔΤ και ΝΕΡΙΤ ήταν κάτι σαν «προδότες» του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και θα έπρεπε να «πληρώσουν» για το θανάσιμο αμάρτημα της εργασίας τους στο «μόρφωμα» όπως το χαρακτήριζαν τότε.

Από την άλλη, όσοι εργάστηκαν εκεί έλεγαν (και λένε) οτι ήταν μία επιλογή ανάγκης για εργασία καθώς όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρχαν οικογένειες που έπρεπε να ζήσουν και σε κάθε περίπτωση κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από κάποιον το ιερό δικαίωμα της εργασίας, πολλώ δε μάλλον να υπάρξει και τιμωρία γι αυτό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν βέβαια και οι περιπτώσεις εργαζομένων που δούλευαν ήδη παράλληλα σε άλλα μέσα και φυσικά μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ συνέχισαν να εργάζονται εκεί, και τώρα καλούνται να επιστρέψουν την αποζημίωση που έλαβαν από την ΕΡΤ όταν απολύθηκαν λόγω «μαύρου».

Νομικοί κύκλοι ερμηνεύουν οτι η κυβερνητική απόφαση καλύπτεται από τη νομοθεσία που περιγράφει τι γίνεται σε περίπτωση απόλυσης εργαζομένου στο δημόσιο και επαναπρόσληψής του , άλλοι λένε οτι υπάρχει πρόβλημα διότι η παλιά ΕΡΤ που έκλεισε και εκκαθαρίστηκε είχε άλλο ΑΦΜ ενώ η νέα ΕΡΤ που επανασυστάθηκε από το υπουργείο Οικονομικών έχει άλλο ΑΦΜ, ουσιαστικά είναι άλλη εταιρία που χρησιμοποιεί την ίδια ταμπέλα.