Οικονομία

Αιτήσεις από Τουριστικές Επιχειρήσεις για απασχόληση με πρακτική

Αιτήσεις από Τουριστικές Επιχειρήσεις για απασχόληση με πρακτική Αιτήσεις από Τουριστικές Επιχειρήσεις για απασχόληση με πρακτική
Αιτήσεις από Τουριστικές Επιχειρήσεις για απασχόληση με πρακτική Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για τους μαθητές ΕΠΑΣ, τους σπουδαστές ΙΕΚ καθώς και τους σπουδαστές Ανωτέρων Σχολών του Υπουργείου Τουρισμού θα υλοποιηθεί και φέτος το καλοκαίρι αφού Τουριστικές επιχειρήσεις θα κάνουν αιτήσεις ώστε να απασχολήσουν τους εν λόγω σπουδαστές.

Το Υπουργείο Τουρισμού έχει απευθύνει πρόσκληση στις Τουριστικές Επιχειρήσεις (Ξενοδοχεία, Εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής, Τουριστικά Γραφεία) και στα Εργαστήρια Ζαχαροπλαστικής, που επιθυμούν να απασχολήσουν τους θερινούς μήνες του τρέχοντος έτους, μαθητές των ΕΠΑΣ, καταρτιζόμενους των ΙΕΚ και σπουδαστές των Ανώτερων Σχολών (ΑΣΤΕ) του Υπουργείου Τουρισμού (πρώην ΟΤΕΚ), για πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης να υποβάλλουν σχετική αίτηση ανάλογα με την σχολή φοίτησης, ως εξής :

Α) Για απασχόληση μαθητών ΕΠΑΣ και σπουδαστών Α' και Β' έτους ΑΣΤΕ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Υπόδειγμα 1, μέχρι και την Παρασκευή 04/04/2014 αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού (Διεύθυνση Τουριστικής Εκπαίδευσης, Τμήμα ΕΠΑΣ & ΙΕΚ, Λ. Αμαλίας 12, 10557, Αθήνα) ή με fax (τηλεομοιοτυπία) στον αριθμό 210-3736185 ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. εφόσον τα δικαιολογητικά έχουν σαρωθεί και η υπογραφή του νόμιμου εκπροσώπου και η σφραγίδα της επιχείρησης διακρίνονται ευκρινώς στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση.

Β) Για απασχόληση καταρτιζομένων ΙΕΚ και σπουδαστών Γ' έτους ΑΣΤΕ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Υπόδειγμα 2, μέχρι και την Παρασκευή 04/04/2014 στους Προϊσταμένους των ΙΕΚ για απασχόληση καταρτιζομένων ΙΕΚ και στους Διευθυντές των Ανώτερων Σχολών για απασχόληση σπουδαστών Γ' έτους. Τα στοιχεία επικοινωνίας με τα ΙΕΚ και τις ΑΣΤΕ αναγράφονται στο Παράρτημα I.
 
Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να απασχολήσουν μαθητές των ΕΠΑΣ ή/και σπουδαστές Α' και Β' έτους των Ανώτερων Σχολών, στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνουν τον αριθμό των μαθητών ή/και σπουδαστών ανά ειδικότητα και ανά εκπαιδευτικό έτος. Στην περίπτωση που επιθυμούν καταρτιζόμενους των ΙΕΚ συμπληρώνουν το ονοματεπώνυμο, το εξάμηνο και την ειδικότητα του καταρτιζόμενου και σε περίπτωση που επιθυμούν σπουδαστές Γ' έτους των Ανώτερων Σχολών, το ονοματεπώνυμο του σπουδαστή.

Στην περίπτωση που μια ενδιαφερόμενη επιχείρηση επιθυμεί να απασχολήσει ασκούμενους και από τις δύο παραπάνω α και β κατηγορίες, θα πρέπει να συμπληρώσει και τις δύο αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις των Υποδειγμάτων 1 και 2 και να τις υποβάλει, συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά αντίστοιχα, στην αρμόδια Υπηρεσία.

Αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την παραπάνω οριζόμενη προθεσμία δεν θα γίνουν δεκτές.

Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 3105/2003 (ΦΕΚ 29/A') σε συνδυασμό με όσα ορίζονται στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις με αριθμό 4010/6-6-2006 (ΦΕΚ 919/Τ.Β'/17-7-2006) με θέμα «Όροι πρακτικής άσκησης μαθητων-σπουδαστών και καταρτιζομένων του Ο.Τ.Ε.Κ» και 16802/667/27-8-2010 (ΦΕΚ 1345/'Τ.Β'/31-08-2010) με θέμα «Όροι και προϋποθέσεις πρακτικής άσκησης ημεδαπών και αλλοδαπών σπουδαστών/μαθητών Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Σύμφωνα με την παρ. 1 της υπ' αρ. 16802/66/27-08-2010 κυα (ΦΕΚ 1345/B'), δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης έχουν οι παρακάτω επιχειρήσεις :

Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα :

Κατηγορίας 5 αστέρων με αριθμό κλινών 50 και άνω.

Κατηγορίας 4 αστέρων με αριθμό κλινών 60 και άνω και

Κατηγορίας 3 αστέρων με αριθμό κλινών 110 και άνω

 Εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής, οι οποίες διαθέτουν άρτια
οργανωμένα επισιτιστικά τμήματα, γ)    Τουριστικά Γραφεία με αριθμό προσωπικού 3 άτομα και άνω. (όπως αυτό
προκύπτει από την κατάσταση εργασίας επικυρωμένη από την Επιθεώρηση
Εργασίας)

 Εργαστήρια Ζαχαροπλαστικής πλήρως οργανωμένα από πλευράς εγκαταστάσεων και υπό την προϋπόθεση ότι απασχολούν στην ειδικότητα κατ7 ελάχιστο 5 εργαζόμενους, (όπως αυτό προκύπτει από την κατάσταση εργασίας επικυρωμένη από την Επιθεώρηση Εργασίας)

Τα δικαιολογητικά που οφείλουν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, ανά είδος επιχείρησης, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης είναι τα εξής:

•   Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα - Εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής, οι οποίες διαθέτουν άρτια οργανωμένα επισιτιστικά τμήματα α) αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Υπόδειγμα 1 ή 2 β) απλό φωτοαντίγραφο του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας σε ισχύ
 
γ) απλό φωτοαντίγραφο Άδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος σε ισχύ
•    Τουριστικά Γραφεία
α) αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Υπόδειγμα 2
β) απλό φωτοαντίγραφο βεβαίωσης συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων για τη
λειτουργία Τουριστικού Γραφείου/Ειδικού Σήματος Λειτουργίας σε ισχύ
γ) απλό φωτοαντίγραφο του εντύπου «Πίνακας Προσωπικού» τρέχουσας περιόδου,
επικυρωμένο από την Επιθεώρηση Εργασίας
•    Εργαστήρια Ζαχαροπλαστικής
α) αίτηση-υπεύθυνη δήλωση
β) απλό φωτοαντίγραφο Άδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ισχύ
γ) απλό φωτοαντίγραφο του εντύπου «Πίνακας Προσωπικού» τρέχουσας περιόδου επικυρωμένο από την Επιθεώρηση Εργασίας

Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται κατά τη θερινή περίοδο και συγκεκριμένα:

Α) Για τους μαθητές των ειδικοτήτων Μαγειρικής Τέχνης, Ζαχαροπλαστικής Τέχνης, Ξενοδοχειακών & Επισιτιστικών Υπηρεσιών των ΕΠΑΣ την περίοδο από 01/06/2014 έως 15/09/2014.

Β) Για τους καταρτιζόμενους των ειδικοτήτων Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης, Υπάλληλος Τουριστικού Γραφείου και Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών & Τροφοδοσίας Α' έτους των ΙΕΚ την περίοδο από 01/07/2014 έως 30/09/2014. Οι καταρτιζόμενοι του Δ' εξαμήνου, ειδικότητας Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών & Τροφοδοσίας Β' έτους των ΙΕΚ πραγματοποιούν επιπλέον πρακτική άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών τους και την περίοδο από 15/5/2014 έως 30/6/2014.

Γ) Για τους σπουδαστές των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης από 01/07/2014 έως 30/9/2014.
6.    Οι επιχειρήσεις οφείλουν να εφαρμόζουν τους γενικούς όρους πρακτικής άσκησης του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ I και το προβλεπόμενο για κάθε ειδικότητα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης σύμφωνα με τα συνημμένα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ II, III και IV
7.    Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης θα συνάψουν σχετική σύμβαση με τις εκπαιδευτικές μονάδες προέλευσης των ασκουμένων. Η σχετική Σύμβαση συμπεριλαμβάνεται στο βιβλιάριο πρακτικής άσκησης το οποίο προσκομίζουν οι ασκούμενοι στην Επιχείρηση με την τοποθέτησή τους σ' αυτή και στο οποίο σημειώνεται μηνιαία η αξιολόγησή τους.

Στις εκπαιδευτικές μονάδες του Υπουργείου Τουρισμού, πριν από την λήξη της προθεσμίας υποβολής των σχετικών αιτήσεων, θα διοργανωθεί «Ημέρα Καριέρας» στην οποία θα κληθούν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να ενημερωθούν για την παρεχόμενη εκπαίδευση αλλά και να γνωριστούν με τους εκπαιδευόμενους.
8.    Οι φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται το παρόν παρακαλούνται να ενημερώσουν τα μέλη τους. Το παρόν έγγραφο και τα συνημμένα παραρτήματα θα αναρτηθούν στην
 
ιστοσελίδα www.mintour.edu.gr στις Ανακοινώσεις από όπου μπορούν να αναζητηθούν από κάθε ενδιαφερόμενο.