Οικονομία

ΕΦΚΑ: Αναλογική περικοπή της σύνταξης για τους συνταξιούχους στο θέαμα-ακρόαμα

photo:Eurokinissi photo:Eurokinissi
ΕΦΚΑ: Οδηγίες για την απασχόληση συνταξιούχων που εργάζονται σε επιχειρήσεις θεάματος ή ακροάματος. 

Ειδικότερα όπως αναφέρει η νέα εγκύκλιος το θέμα της απασχόλησης των συνταξιούχων έχει ρυθμιστεί για όλους τους συνταξιούχους λόγω γήρατος των πρώην ασφαλιστικών φορέων και του Δημοσίου που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ με τον νόμο 4387/2016.

Για την συγκεκριμένη περίπτωση των συνταξιούχων που απασχολούνται στο θέαμα-ακρόαμα, οι οποίοι συχνά απασχολούνται για λίγες ώρες ημερησίως ή εβδομαδιαίως, εφαρμόζεται και για αυτή την κατηγορία απασχολουμένων συνταξιούχων η αναλογική περικοπή της σύνταξης. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που οι εν λόγω συνταξιούχοι απασχολούνται για συγκεκριμένες ώρες ημερησίως ή εβδομαδιαίως, γίνεται αναλογική περικοπή της σύνταξής τους, η οποία αντιστοιχεί στις ώρες αυτές.

Όσοι συνταξιοδοτούνται από 13-5-2016 και μετά, ανεξαρτήτως αν η εργασία αναλήφθηκε πριν ή μετά την συνταξιοδότησή τους, καθώς και όλοι οι συνταξιούχοι οι οποίοι αποκτούν επαγγελματική δραστηριότητα από 13-5-2016 και μετά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα.

Επομένως, κρίσιμο στοιχείο αποτελεί η δραστηριότητα η οποία αναλαμβάνεται να είναι και ασφαλιστέα, διαφορετικά δεν εφαρμόζεται η ανωτέρω περικοπή/αναστολή καταβολής της σύνταξης.

Επισημαίνεται ότι, η τυχόν περικοπή/αναστολή του δικαιούμενου ποσού της σύνταξης είναι ανάλογη με τις ημέρες απασχόλησης και ασφάλισης του συνταξιούχου και μόνο για το διάστημα που αντιστοιχεί στις συγκεκριμένες ημέρες.