Οικονομία

Σύνταξη στα 55 με διαδοχική ασφάλιση

Σύνταξη στα 55 με διαδοχική ασφάλιση Σύνταξη στα 55 με διαδοχική ασφάλιση
Σύνταξη στα 55 με διαδοχική ασφάλιση Στην σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση μπορούν να βγουν ακόμη και στα 55 χιλιάδες ασφαλισμένοι ενώ από το υπουργείο Εργασίας εξετάζεται η απλούστευσή της διαδικασίας απονομής της σύνταξης με διαδοχική ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την οριστική συνταξιοδοτική απόφαση .

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο ακόμη και στα 55 μπορούν να βγουν όσοι έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης δηλαδή έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε ασφαλιστικά ταμεία μισθωτών ενώ όσοι είχαν τελευταίο Ταμείο τον ΟΑΕΕ, η συνταξιοδότηση έρχεται είτε στα 60 είτε από το 62ο έτος εφόσον δεν επαρκεί ο χρόνος  ασφάλισης στον ΟΑΕΕ και το αίτημα διαβιβαστεί στον προηγούμενο φορέα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι διατάξεις που ισχύουν στη διαδοχική ασφάλιση εξετάζονται εκ νέου από το υπουργείο Εργασίας ενώ έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για την απλούστευσή των διαδικασιών απονομής συνταξιοδότησης ώστε να μειωθεί ο χρόνος απονομής της σύνταξης. Μία από τις προτάσεις είναι να βγαίνει η σύνταξη όχι από το τελευταίο Ταμείο αλλά από αυτό όπου ο ασφαλισμένος έχει τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων, το 40% με 45% των εργαζομένων, δηλαδή πάνω από 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένοι εμπίπτουν στις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.