Οικονομία

Επιβεβλημένη χαρακτηρίζεται η γεωργία ακριβείας

Επιβεβλημένη χαρακτηρίζεται η γεωργία ακριβείας Επιβεβλημένη χαρακτηρίζεται η γεωργία ακριβείας
Επιβεβλημένη χαρακτηρίζεται η γεωργία ακριβείας "Μονόδρομο" και "επιβεβλημένη" χαρακτηρίζει την εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας στην ελληνική ύπαιθρο ο καθηγητής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Αθανάσιος Γκέρτσης, επικεφαλής του τμήματος Διαχείρισης Περιβαλλοντικών Συστημάτων.

   Ο ίδιος δεν κρύβει την ανησυχία του για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, εάν στην επόμενη τριετία δεν εφαρμοστεί ευρέως η γεωργία ακριβείας.

   Με πίστη στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας -ιδίως στους νέους- ο κ. Γκέρτσης τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "μόνο με τη χρήση της τεχνολογίας μπορούμε να πετύχουμε το πρασίνισμα, αλλά και την αειφορική ανάπτυξη".

   Επισημαίνοντας το έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει μεταξύ πολλών παραγωγών σε ό,τι αφορά τη γεωργία ακριβείας, ο κ. Γκέρτσης υπογραμμίζει τη μεγάλη ευθύνη που έχουν οι κοινωνοί της πληροφόρησης για την κάλυψη αυτού του κενού. Δυστυχώς, λέει, είναι πολλοί παραγωγοί δεν γνωρίζουν ότι με χαμηλό κόστος μπορούν να πετύχουν την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με σημαντικά συρρικνωμένες δαπάνες και κυρίως χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της αειφορίας, που είναι και φιλική προς το περιβάλλον.

   Σύμφωνα με τον κ. Γκέρτση, υπάρχουν λογισμικά σε προγράμματα και tablets ή ακόμα και σε smartphones που επιτρέπουν στον παραγωγό να καταγράψει ό,τι υπάρχει στο χωράφι με το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ δεν λείπουν και τα GPS και οι πολυφασματικοί αισθητήρες, που μετρούν την παραλλακτικότητα του εδάφους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον κάθε παραγωγό να γνωρίζει ακριβώς τα σημεία που χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο νερό και λίπασμα, ανάλογα με το πώς μεγαλώνει κάθε φυτό μεμονωμένα.

   Ωστόσο, όπως λέει ο καθηγητής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, είναι ελάχιστοι αυτοί που χρησιμοποιούν τις εμπορικά διαθέσιμες εφαρμογές που πωλούνται και σε πολύ λογικές πλέον τιμές για την εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας. Μάλιστα, επισημαίνει ότι εν μέσω της οικονομικής δυσπραγίας που παρατηρείται λόγω κρίσης, τα μηχανήματα αυτά μπορούν να προμηθευτούν ομάδες παραγωγών ή και οι ιδιώτες που θα μπορούν να τα νοικιάζουν.

   Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στη Λάρισα, δοκιμαστικά έχει τοποθετηθεί μπροστά σε τρακτέρ μια μπάρα με αισθητήρες που εάν και όταν δει ζιζάνιο δίνει εντολή να ψεκάσει στο συγκεκριμένο σημείο, εφαρμογή που όπως υπογράμμισε "έδωσε μέχρι και 80% μείωση των ζιζανιοκτόνων".

   Αυτό που λείπει, σύμφωνα με τον κ. Γκέρτση, είναι τα "success stories" εκείνα που θα πείσουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους ότι η γεωργία ακριβείας έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για το περιβάλλον, όσο για την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε, αλλά και την τσέπη του ίδιου του παραγωγού.     

   Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γκέρτσης μας αποκαλύπτει ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους εγχώριων εταιρειών που συνεργάζονται με το εξωτερικό, ώστε πριν τη λήξη του 2014 να αφιχθούν στη χώρα μας τα κατάλληλα μηχανήματα και έτσι άμεσα να προκύψουν και τα πρώτα παραδείγματα επιτυχημένης πρακτικής, που θα πείσουν για τα άκρως ευεργετικά αποτελέσματα της εφαρμογής της γεωργίας ακριβείας. Στόχος, μάλιστα, είναι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή να καταστεί Κέντρο Αναφοράς για την εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας.