Οικονομία

Συγχωνεύονται ο Οίκος Ναύτου και το ΓΕΝΕ

Συγχωνεύονται ο Οίκος Ναύτου και το ΓΕΝΕ Συγχωνεύονται ο Οίκος Ναύτου και το ΓΕΝΕ
Συγχωνεύονται ο Οίκος Ναύτου και το ΓΕΝΕ Την συγχώνευση του Οίκου Ναύτου και του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και η σύσταση νέου ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Οίκος Ναύτου - Ναυτική Εργασία» με το διακριτικό τίτλο «ΟΝΝΕ», με έδρα τον Πειραιά και υπό την εποπτεία του Υπουργού Ναυτυλίας και Αιγαίου προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρει σχετικά με την συγχώνευση ότι τα παραρτήματα του Οίκου Ναύτου αποτελούν παραρτήματα του ΟΝΝΕ καθώς και οι Λιμενικές Αρχές που θεωρούνται ως παραρτήματα του ΓΕΝΕ συνεχίζουν και λειτουργούν ως παραρτήματα του ΟΝΝΕ προς το σκοπό της εύρεσης εργασίας σε ναυτικούς και της εξυπηρέτησης των ναυτικών που απολύονται σε λιμένα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προσδιορίζεται ο σκοπός του ΟΝΝΕ, με γνώμονα τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό των αρμοδιοτήτων των συγχωνευόμενων νομικών προσώπων και στόχο την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους.

Συγκεκριμένα, η παροχή πρόνοιας προς τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους αφορά στην καταβολή ειδικών επιδομάτων και ενισχύσεων. Πρόκειται για παροχές σε χρήμα δηλ επίδομα ανεργίας (τακτικό επίδομα) και έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέργων ναυτικών για το Πάσχα και τα Χριστούγεννα κάθε έτους, επιδόματα χρονίως πασχόντων (Οίκοι περίθαλψης και νοσηλείας, Οίκοι ενδιαίτησης και περίθαλψης, παραπληγίας - τετραπλήγίας), ασθενείας, μητρότητας, μηνιαίο χρηματικό βοήθημα σε χανσενικούς ναυτικούς και έξοδα κηδείας.

Τα επιδόματα και οι παροχές σε χρήμα του ΟΝΝΕ θα καλύπτονται από το Κεφάλαιο Ανεργίας Ασθενείας Ναυτικών (ΚΑΑΝ) όπως συμβαίνει σήμερα με τον Οίκο Ναύτου. Επίσης, η χορήγηση ασφαλιστικού δικαιώματος στους ναυτικούς και τις οικογένειές τους αφορά στην αρμοδιότητα για την έκδοση βιβλιαρίων ασθενείας, τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και τη χορήγηση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας

Ειδικότερα ως προς την μέριμνα για τους ανέργους ναυτικούς, αναβαθμίζεται ο ρόλος του ΟΝΝΕ μέσα από την ενεργή συμμετοχή για το σχεδιασμό στρατηγικής για την ανάδειξη και προώθηση της ναυτικής εργασίας καθώς και την ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων, ανεξαρτήτως χρηματοδοτικής πηγής, ενώ παράλληλα διατηρούνται οι αρμοδιότητες που έχει σήμερα το ΓΕΝΕ.