Οικονομία

Μετά από...φέσι δύο μηνών καταγγελία της σύμβασης εργασίας - Και μετά τα επιδόματα

Μετά από...φέσι δύο μηνών καταγγελία της σύμβασης εργασίας - Και μετά τα επιδόματα
Σε καταγγελία της σύμβασης θα μπορούν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι εφόσον οι εργοδότες καθυστερούν την καταβολή των μισθών άνω των 2 μηνών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Dikaiologitika News.

Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας θα περιλαμβάνει την διάταξη αυτή στο σχέδιο νόμου για τις εργασιακές αλλαγές που θα φέρει προς διαβούλευση την άλλη εβδομάδα.

Η διάταξη αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς διαπιστώθηκε ότι πολλοί εργαζόμενοι κατήγγειλαν τον εργοδότη τους από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης της πληρωμής και στην συνέχεια τους καταβάλλονταν σχετικά επιδόματα στήριξης τους.

Στην συνέχεια έπαιρναν και τα επιδόματα και τους μισθούς, με αποτέλεσμα μετά να αναζητούνται τα χρήματα που καταβλήθηκαν από τα επιδόματα.

Έτσι, η διάταξη αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να προχωρήσει σε καταγγελία και να στραφεί εναντίον του εργοδότη. Με την ρύθμιση αυτή προσδιορίζεται χρονικά πότε η καθυστέρηση των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζόμενου από τον εργοδότη θεωρείται αξιόλογη και αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε συγκεκριμένο χρονικό όριο που να ορίζει πότε είναι βλαπτική μεταβολή.

Παράλληλα μέσα στις εργασιακές αλλαγές που έρχονται περιλαμβάνεται και η εξαίρεση εφαρμογής των όρων των κλαδικων συμβάσεων εργασίας θα έχουν μια σειρά επιχειρήσεων που εμφανίζουν οικονομικά προβλήματα.

Αυτό σημαίνει ότι όσες επιχειρήσεις εμφανίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν έχουν προβεί σε απολύσεις θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τους όρους μιας επιχειρησιακής σύμβασης. Στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι να δοθεί η δυνατότητα επιβίωσης στις επιχειρήσεις αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Η διάταξη του υπουργείου Εργασίας θα αναφέρει ότι θα υπάρχει ρήτρα εξαίρεσης από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας για τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν οικονομικά προβλήματα και θα πρέπει να ενταχθούν σε επιχειρησιακή, που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους και που οι αποδοχές δεν υπολείπονται του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να εξαιρουν από τις κλαδικές συμβάσεις ειδικές κατηγορίες όπως επιχειρήσεις σε περιοχές με ανεργία άνω του μέσου όρου, νέες επιχειρήσεις με εργοδότες κάτω των 25 ετών που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική οικονομία.