Οικονομία

Προ των πυλών η πρώτη γενική απεργία επί κυβέρνησης ΝΔ - Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα

Προ των πυλών η πρώτη γενική απεργία επί κυβέρνησης ΝΔ - Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα
Την έντονη αντίδραση των συνδικάτων προκαλούν οι εργασιακές ρυθμίσεις που κατέθεσε χθες αργά το βράδυ το υπουργείο Εργασίας μέσα στον Αναπτυξιακό νόμο. Ειδικότερα ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ διαφωνούν ξεκάθαρα με τις αλλαγές κάνοντας λόγο για χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων. Τα συνδικάτα ήδη «απλώνουν» τα πανό τους για την πρώτη γενική απεργία επι κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας

Η πρώτη κήρυξη 24ωρης απεργίας επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως είναι πολύ κοντά αφου τα συνδικάτα ήδη «ακονίζουν» τα μαχαίρια ενόψει ψήφισης του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει διατάξεις με παρεμβάσεις σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και συνδικαλιστική δράση.

Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για ταγκό για δύο, κυβέρνησης και εργοδοτών και τονίζει μονομερείς παρεμβάσεις στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δίχως μάλιστα να έχει προηγηθεί σοβαρός κοινωνικός διάλογος και να έχει ακουσθεί η εμπειρία και η γνώση της αδυσώπητης καθημερινότητας από την εργατική πλευρά, έτσι όπως αυτή θεσμικά εκφράζεται δεκαετίες τώρα, ακυρώνουν κάθε προσπάθεια θεσμικής συνεννόησης.

Σημειώνοντας ότι αποκαλύπτεται το ύπουλο σχέδιο παράλυσης των συνδικάτων. Σε αυτό τον χορό βασικοί «παρτενέρ» είναι Κυβέρνηση και Εργοδότες, με «έτοιμη» και «σερβιρισμένη» μουσική στα «decks» από το ΠΑΜΕ και προετοιμασία του εδάφους από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Ας βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματα τους και ας συσπειρωθούν στα σωματεία τους για τον αγώνα που θα δώσουμε με το κεφάλι ψηλά για μία ακόμα φορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΟΤΟΕ η οποία ανέφερε ότι διαφαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση της Κυβέρνησης να χτυπήσει τις Κλαδικές Συμβάσεις και ιδίως αυτές που συνάπτονται σε εθνικό επίπεδο, θεσπίζοντας ακόμα και τοπικές ζώνες ελεύθερες από δεσμεύσεις, ζώνες «υποκατώτατων» κλαδικών μισθών και ρυθμίσεων καθώς και την επαναφορά της επικράτησης των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι των Κλαδικών, ακόμα και από ενώσεις προσώπων. "Σε μια χώρα που μόλις εξέρχεται από μια εκτεταμένη κρίση, οι περισσότερες επιχειρήσεις θα μπορούν να ισχυρισθούν ότι εμπίπτουν στα χαλαρά κριτήρια του νομοσχεδίου. Γι’ αυτό πρέπει αυτά να τύχουν αυστηρής και περιοριστικής εξειδίκευσης. Σε διαφορετική περίπτωση, η υιοθέτηση των προτεινόμενων εξαιρέσεων, θα κινδυνεύσει να γίνει κανόνας και οι ισχύοντες μέχρι σήμερα εργασιακοί κανόνες, εξαίρεση!"τονίζει η ΟΤΟΕ. Να σημειωθεί ότι τις παρατηρήσεις τους, τις ενστάσεις τους και τις θέσεις τους θα καταθέσουν από Δευτέρα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στην ανοιχτή διαβούλευση του Αναπτυξιακού νόμου και κατά συνέπεια και των εργασιακών αλλαγών.

Επίσης το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του καλεί τα συνδικάτα σε απεργιακή ετοιμότητα για να «μην περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. να βάλει τη συνδικαλιστική δράση στο γύψο».Σημειώνοντας ότι επιχειρούν σχέδιο καθυπόταξης των σωματείων στην εργοδοσία και τα συμφέροντά της.

Παράλληλα η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών της Περιφέρειας Αττικής προσανατολίζεται σε κήρυξη 24ωρης απεργίας καθώς όπως αναφέρει οι διατάξεις βάζουν εμπόδια στην δράση των σωματείων, στην πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων και προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Σημειώνοντας ότι «υποσκάπτουν τη ζωντανή συμμετοχή των εργαζομένων στις δημοκρατικές λειτουργίες του, όπως είναι η Γενική Συνέλευση, η οποία αποτελεί και το πιο γνήσιο και αντιπροσωπευτικό του όργανο. Επιχειρούν να κόψουν τους δεσμούς των εργαζομένων μεταξύ τους, το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ενημερώνονται και να συζητούν συλλογικά, να συνδιαμορφώνουν τα αιτήματά τους και το σχέδιο δράσης τους, να οργανώνουν τις απεργιακές και τις άλλες κινητοποιήσεις τους».