Οικονομία

Μένουν επίδομα γάμου και δώρα με νέα Συλλογική Σύμβαση

Μένουν επίδομα γάμου και δώρα με νέα Συλλογική Σύμβαση Μένουν επίδομα γάμου και δώρα με νέα Συλλογική Σύμβαση
Μένουν επίδομα γάμου και δώρα με νέα Συλλογική Σύμβαση Σε συμφωνία όπως φαίνεται θα καταλήξουν ΓΣΕΕ και εργοδότες ,για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς στις 31 Μαρτίου εκπνέει η μετενέργεια και ουσιαστικά είναι η τελευταία σύνάντηση που δίνει την ευκαιρία για συμφωνία και θα προβλέπει την διατήρηση του καθεστώτος για το επίδομα γάμου αλλά και των δώρων.

 Όπως όλα δείχνουν η ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς θα υπογράψουν νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση που θα προβλέπει την συνέχιση χορήγησης του επιδόματος γάμου και για το 2014 ,στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού , στη διατήρηση του παγώματος τριετιών και στη σύνδεση της κατάρτισης με την απασχόληση.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα η συμφωνία για την νέα την νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί αύριο στην συνάντηση των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ.

Ο ΣΕΒ, που πέρυσι δεν είχε υπογράψει την ΕΓΣΣΕ, φέτος συγκρότησε κοινό μέτωπο με τη ΓΣΕΕ για τη διατήρηση των τριετιών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στην προηγούμενη συνάντηση, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δουλειά της Τρόικας να υποδεικνύει και να επιβάλει θέματα που άπτονται της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων» .

Ο θεσμός των τριετιών διασώθηκε και σ΄αυτές τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Παραμένει ωστόσο επισφαλής, καθώς το ΔΝΤ και η ΕΕ επιμένουν στην κατάργηση των τριετιών.

Στη συμφωνία με την τρόικα προβλέπεται μείωση των νομοθετημένων κατώτατων ορίων των αποδοχών για τους μακροχρόνια ανέργους (7 στους 10 ανέργους), με την περικοπή κατά 50% των προσαυξήσεων των τριετιών. Αυτό σημαίνει ότι άνεργοι με προϋπηρεσία άνω των εννέα ετών θα αμείβονται με 673,98 ευρώ, αντί των 761,90 ευρώ.

Για να ωφεληθούν όμως οι μακροχρόνια άνεργοι από τη ρύθμιση, πρέπει ο εργοδότης να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία, κάτι που αρνούνται πολλοί εργοδότες από την αρχή της κρίσης.

Παράγοντες της αγοράς πάντως πιστεύουν ότι η ρύθμιση θα διευκολύνει εργοδότες που ήθελαν να προσλάβουν ανέργους με πολυετή εμπειρία, αλλά δίσταζαν, από φόβο μήπως οι εργαζόμενοι τους σύρουν στα δικαστήρια, διεκδικώντας τις τριετίες τους.