Οικονομία

Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας στα δημόσια Νοσοκομεία

Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας στα δημόσια Νοσοκομεία Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας στα δημόσια Νοσοκομεία
Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας στα δημόσια Νοσοκομεία Με σκοπό την αποσυμφόρηση των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων νοσοκομείων δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ να δημιουργήσουν Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με διάταξη του πολυνομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα και στο δημόσιο τομέα και ειδικότερα στις νοσοκομειακές μονάδες του ΕΣΥ και τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΕΔΥ) να ιδρύουν, να αναπτύσσουν και να λειτουργούν Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.).

Η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Μ.Η.Ν. στον ιδιωτικό τομέα, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί με τις διατάξεις του άρθρου 33 του Ν. 4025/2011, εξακολουθεί να ισχύει.

Σκοπός είναι η αποσυμφόρηση των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων νοσοκομείων, η μείωση των εισαγωγών στις κλινικές των νοσοκομείων αυτών, ο έλεγχος του κόστους περίθαλψης, τόσο για τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και για τους ιδιώτες, η βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης, μέσω της αποφυγής έκθεσης στον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αφού η παραμονή του ασθενούς δεν θα ξεπερνά τις 24 ώρες και η αύξηση του αισθήματος ικανοποίησης των χρηστών των υπηρεσιών υγείας.

Με Απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ, θα καταρτιστεί λεπτομερής κατάλογος των ιατρικών θεραπευτικών ή χειρουργικών πράξεων, οι οποίες επιτρέπεται να εκτελούνται σε Μ.Η.Ν.. Με Απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ., θα καθοριστούν οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι τεχνικές προδιαγραφές, ο εξοπλισμός, το προσωπικό και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την ίδρυση, ανάπτυξη και λειτουργία των Μ.Η.Ν..