Οικονομία

«Μπόνους» σύνταξης μετά τα 30 χρόνια - Αυξήσεις για όσους συνταξιούχους δεν «εγκαταλείπουν»

«Μπόνους» σύνταξης μετά τα 30 χρόνια - Αυξήσεις για όσους συνταξιούχους δεν «εγκαταλείπουν»
Αύξηση στις συντάξεις μέχρι και 100 ευρώ τον μήνα θα προκύψει για χιλιάδες συνταξιούχους λόγω της αλλαγής των συντελεστών αναπλήρωσης που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια αλλαγή που θα αποκαταστήσει την ανταποδοτικότητα μεταξύ των ετών ασφάλισης και του ποσού της σύνταξης, ειδικά για όσους συμπληρώσουν πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης και παραμένουν στην αγορά εργασίας. Παράλληλα στα σενάρια που επεξεργαζεται το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνεται και η αύξηση της εθνικής κατώτατης σύνταξης από τα 384 που είναι σήμερα στα 400 ευρώ. Ωστόσο όλα τα σενάρια εξετάζονται καθώς το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό θα κατατεθεί τον Ιανουάριο του νέου έτους.

Η επιπλέον αναπλήρωση που προωθείται θα λειτουργεί και ως κίνητρο για την παραμονή στην ασφάλιση περισσότερα χρόνια με πλήρη απασχόληση.

Ενδεικτικά κάθε χρόνο αποχωρούν από την αγορά εργασίας περίπου 25.000 ασφαλισμένοι με περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης. Στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια για αύξηση της αναπλήρωσης σε όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με περισσότερα από 30 και κυρίως με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης. Στόχος είναι η σωρευτική αύξηση σε αυτή την περιοχή να κινηθεί για παράδειγμα κοντά στις 2,5 με 3 ποσοστιαίες μονάδες. Τις μεγαλύτερες, ωστόσο, αυξήσεις θα έχουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ή συνταξιοδοτούνται με 40ετή ασφαλιστικό βίο και πάνω, καθώς στόχος του υπουργείου Εργασίας και του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση είναι όσοι παραμένουν στην αγορά εργασίας να λαμβάνουν υψηλότερες συντάξιμες αποδοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των σεναρίων που εξετάζουν οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας είναι μια κλιμακωτή ενίσχυση των ποσοστών αναπλήρωσης ακόμη και πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες, για όσους έχουν πάνω 40 έτη ασφάλισης.

Γενναιόδωρη θα είναι η αναπλήρωση (έως και 4 επιπλέον μονάδες) και για όσους παραμένουν στην αγορά εργασίας και μετά τα 40 έτη ασφάλισης.

Σήμερα η αναπλήρωση για όσους αποχωρούν με 40 έτη ασφάλισης όσον αφορά μόνο την ανταποδοτική σύνταξη φτάνει σωρευτικά στο 42,80%, ενώ ο κλιμακωτός συντελεστής αυξάνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες για κάθε έτος παραμονής στην εργασία από τα 40 και πάνω.

Για παράδειγμα ένας μισθωτός με 42 έτη και μέσες μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ παίρνει σύνταξη 1.320 ευρώ με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου. Με μια αύξηση των ποσοστών 10% η σύνταξή του αυξάνεται στα 1.414 ευρώ, γιατί το ποσοστό αναπλήρωσης για τα 42 έτη ασφάλισης, από 46,8% που είναι σήμερα, ανεβαίνει στο 51,48% και του δίνει μεγαλύτερη σύνταξη κατά 95 ευρώ, ή κατά 7,1%.

Στον αντίποδα υπάρχουν ασφαλισμένοι με λιγότερα έτη ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές, οι οποίοι μπορούν να πετύχουν ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 107% του μισθού τους λαμβάνοντας και την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο ειδικό σε θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Μαυρωνά ασφαλισμένος που έχει ήδη δικαίωμα να βγει φέτος στην σύνταξη με 36 χρόνια και μετά την ψήφιση του νόμου, διαπιστώνει ότι εάν μείνει μέχρι το 2021 εργαζόμενος, θα πάρει σύνταξη η οποία θα είναι 70 με 100 ευρώ παραπάνω.

Όπως μας εξηγεί οι εν αναμονή συνταξιούχοι που είναι και οι περισσότεροι, δεν έχουν κάποια επιλογή. Θα ευνοηθούν έτσι κι αλλιώς εάν έχουν πολλά έτη ασφάλισης και θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη από ότι θα έπαιρναν μέχρι τώρα, όταν αυτή εκδοθεί.Όσοι έχουν βγει ήδη στην σύνταξη μετά τις 12/5/2016 , δηλαδή με το νόμο 4386/2017, θα δουν την σύνταξή τους να αλλάζει προς τα πάνω και αυτή η διαφορά να τους αποδίδεται και αναδρομικά για όσο διάστημα θα μεσολαβήσει από τις 4/10/2019 ( δημοσίευση αποφάσεων ΣτΕ) μέχρι και την αναπροσαρμογή της με τον νέο νόμο.

NETWORK